Kahraman'dan anayasa için HDP mesajı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM'nin yeni yasama dönemi dolayısıyla yaptığı açıklamada, anayasa çalışmalarında HDP mesajı verdi: Bendeniz 4 parti diyorum. 

Google Haberlere Abone ol

Hülya Özmen Karabağlı  [email protected]

ANKARA - TBMM Başkanı İsmail Kahraman yeni yasama yılı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, anayasa çalışmalarına HDP'nin de dahil edilmesi gerektiği yönünde görüş açıkladı. Kahraman, yeni anayasa çalışmaları için, “Bendeniz 4 parti diyorum. Hepimizin gönlü bütün  partilerimizin müşterek olarak kabulü istikametinde” diye konuştu. Kahraman’ın HDP yerine  ‘dört parti’ sözcüğünü kullanması dikkat çekerken, verdiği mesaj hükümete,  iktidara ve Meclis’e yönelik olarak yorumlandı.

Kahraman, yeni yasama yılı dolayısıyla yaptığı açıklamanın ardından, bir gazetecinin, mini anayasa paketi görüşmelerinin HDP olmadan üç siyasi partinin katılımıyla sürdürüldüğünü hatırlatması üzerine şunları söyledi:

"Elbette herkes bütünüyle hemfikir olmayabilir ama çok büyük  çoğunluğun iştiraki gereklidir. Bendeniz 4 parti diyorum. Hepimizin gönlü bütün  partilerimizin müşterek olarak kabulü istikametinde. Nitekim daha önce kurulan  Uzlaşma Komisyonu uzlaşamadı, orada her parti eşit sayıda temsil edilmişti. Bu  dönemde ikinci defa kurulan Mutabakat Komisyonu'nda her parti 3'er kişiden eşit  sayıda temsil edildi. Demek ki her seferinde gönlümüz, bütünüyle bir araya  gelerek çözüme gitmek istiyor.”

'BU DÖNEM TEMENNİM YENİ ANAYASA'

TBMM Başkanı Kahrman, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Bilindiği gibi 24’üncü dönemde 19 Ekim 2011’de başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları 25 ay sürmüş ancak, herhangi bir uzlaşma sağlanamadan sona ermiştir. İçinde bulunduğumuz 26’ncı dönemde Meclisimizde grubu bulunan dört siyasi partimizin de katılımı ile yeniden bir Anayasa Mutabakat Komisyonu oluşturuldu. Partilerin eşit sayıda temsilci ile katıldığı 12 üyeli bu komisyon ilk toplantısını 4 Şubat 2016 tarihinde yaptı.

TBMM Başkanı Kahraman'dan Çetin Altan'lı açılışTBMM Başkanı Kahraman'dan Çetin Altan'lı açılış

Yapılan üç toplantıda esasa girilemeden, komisyonun ismi üzerinde mutabakat sağlanamadığından ve ortak bir zeminde mutabakat imkânı görülemediğinden, 16 Şubat 2016 tarihinde bu çalışma da sona erdi.

İnancım ve temennim odur ki, Meclisimiz bu dönemde yeni bir anayasa yapacak ve siyasi tarihimizde mümtaz bir yer edinecektir. Böylece siyasi partilerimiz, seçim çalışmalarında en önemli vaadlerinden olan yeni bir anayasa yapma taahhütlerini yerine getirmiş olacaklardır.

Mevcut 1982 Anayasası’nda 18 ayrı tarihte değişiklikler yapılmıştır. Toplam 196 maddeden oluşan anayasa, 114 ayrı değişikliğe uğramış ve yüzde 43’ü değişmiştir. Böylesi insicamını ve bütünlüğünü kaybetmiş bir anayasa Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir."