TBMM’de Çinici’nin ödüllü binaları yıkılacak mı? 

Darbecilerin kontrolündeki uçaklar Meclis'i bombaladığında pek çok bina hasar gördü. Bu yapıların nasıl yenileneceği ise hâlâ muamma. Bilhassa ödüllü mimari eserlerin âkıbeti merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

DUVAR - TBMM’de 15 Temmuz darbe girişimi sırasında hasar gören binaların akıbetiyle ilgili tartışmaların bayram sonrasında artarak devam etmesi bekleniyor. TBMM Başkanlık Divanının son toplantısında karar alınmadığını söyleyen CHP, Meclis kampüsünde yapılacak onarımların, binaların aslına uygun olmasında ısrar ediyor ve kampüs alanında herhangi bir yıkıma karşı  çıkıyor. CHP’nin Başkanlık Divanı üyesi Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, “Biz Meclis’in ana binanın ve diğer binalarda yapılacak her türlü tadilat ve onarımda orijinal yapının aynen korunmasından yanayız” dedi. CHP, yeni Halkla İlişkiler Binası hizmete girmeden önce ünlü mimar Behruz Çinici’nin yaptığı ve bir dönem milletvekillerinin kullandığı A ve B bloklarının yıkılmasına karşı çıkıyor. TBMM’yi yakın takibinde tutan Mimarlar Odası da Bilgi Edinme Kanunu kapsamında “TBMM’de tadilat ve onarım projesinin kim tarafından  hazırlandığına ilişkin sorular yöneltmişti.

PROTOKOLDE ÇİNİCİ’NİN BİNALARI VAR

TBMM’de 15 Temmuz tahribatı için kamuoyuna açıklanan bir proje olmadı. Ancak, bayramdan önce çok hasarlı muhalefet kulisinin aslına uygun olmayan şekilde düzenlemesine CHP’den tepki  gelmişti. Meclis’te tadilatın nereye kadar uzanacağı ise merak konusu.

TBMM kampüsünde 2011 yılında hayata veda eden ödüllü mimarlardan Behruz Çinici’nin yenisi yapılana kadar milletvekillerinin çalışma ofisi olarak kullandıkları A ve B blokları bulunuyor. Ayrıca, Çinici'nin oğluyla birlikte yaptığı 1995 yılı Ağa Han Mimarlık ödülü kazanılan TBMM Camisi de var. Ancak meclis camisi tescilli yapılar arasında yer aldığı için yıkılması mümkün değil.

24 Ağustos’ta TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile imzaladığı protokol Meclis kampüsünde A ve B bloklarının yıkılmasını da öngören kapsamlı bir çalışma yapılacağını gösteriyor.

tbmm-eski-halkla-iliskiler-binasi-yikilacak-736

GYODER PROTOKOLÜ AÇIKLADI 

TBMM’de 24 Ağustos’ta "Milletin Meclisini Millet Yapar..." sloganıyla imzalanan protokolde yapılacak işler arasında Benruz Çinici’nin iki binasının yıkılıp yerine yapılacağı belirtiliyor.

GYORDER’in internet sitesinde  TBMM ile imzalanan protokol şöyle yer aldı:

"Bombalanan yerlerin güçlendirilmesi ve onarılması, tüm alüminyum doğramaların aslına uygun olarak yenilenmesi, ana bina ahşap pencere doğramalarının aslına uygun olarak yenilenmesi, şeref kapılarının aslına uygun olarak yenilenmesi, hasar gören ahşap kapıların aslına uygun olarak yenilenmesi, ana bina ikinci bodrum katta sığınak mekanlarının oluşturulması, ana bina muhalefet ve iktidar kulisleri ile kulis bahçelerinin yenilenmesi, ana bina ve bahçede müze oluşturulması, hasar gören avizelerin orijinaline uygun yenilenmesi, ana bina dış cephe traverten kaplamalardan hasar görenlerin onarılması, ana bina içerisindeki hasar gören mermer kaplamalarının mevcuduna uygun olarak onarılması, ana bina bakır çatısının onarılması, ziyaretçi kabul binasının onarılması, ana bina koridorlardaki halıların yenilenmesi, eski halkla ilişkiler binasının (A-B Blok) yıkılıp yerine idare tarafından gösterilen alanda taban alanı 8.000-10.000 m2’ye oturan müştemilatıyla birlikte altında sığınak ve otopark bulunan üç yada dört katlı yeni binanın projelendirilmesi ve yapılması."

odul