Meclis'te Atatürk tablosu savaşları

Darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'de onarım çalışmaları başladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün mareşal üniformalı tablosunun bulunduğu duvar da, çalışmalar kapsamında yıkıldı. Olay Meclis'te ikinci 'tablo' savaşına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - TBMM’de, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında meydana gelen hasarın giderilmesi için başlatılan çalışmalarda muhalefet kulisinde loca biçimindeki alanın tam karşısında asılı olan Atatürk’ün mareşal üniformalı tablosu yeni bir tartışma başlattı. Tablonun yer aldığı duvarın yıkılması ve yerine konulmayacağına ilişkin açıklamalar daha önce yaşanan benzer bir olayı da yeniden gündeme taşıdı.

10 Nisan 2013 tarihinde dönemin Meclis yönetimi apar topar bir kararla basın koridorunda yer alan ünlü ressam Yaşar Çallı'nın, "Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de ilk Meclis açılış konuşmasının resmedildiği" tabloyu restorasyon gerekçesiyle kaldırmış yerine de bir şey koymamıştı. Parlamento Muhabirleri Derneği'ne yakın koridorun duvarında, yaklaşık 30 yıla damgasını vuran tablodan bir daha haber alınamadı.

KORİDORDAN ÇIKARAMAYINCA

Tablonun ebatlarının geniş olması nedeniyle koridordan çıkarılması çok zor olmuştu. Bunun üzerine devreye giren Çallı, tabloyu çerçevesinden çıkarmalarını isteyince çözüm bulunmuştu. Çallı, o gün basın mensuplarının sorularına, “Resmin bakımını yaptıktan sonra mermerli salon olarak bilinen kabul salonunda yer alacağını ve sergileneceğini söylediler. Onun için çalışmalara başlayacağım" demişti.

15 TEMMUZ RESTORASYONU

TBMM yönetimince yalanlanmayan haberlere göre, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, 15 Temmuz darbe girişiminde hasar görmemesine rağmen hiltiyle yıkılan muhalefet kulisinde locada bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün mareşal üniformalı resminin yerine konmayacağını açıkladı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi de, darbe girişimi sırasında ağır hasar alan TBMM’de yeniden onarım çalışmaları sırasında muhalefet kulisinde bulunan locanın yıkılmasına, locanın arkasındaki duvarda yer alan Atatürk resminin yerinden kaldırılmasına, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu mekanının bu şekilde tarumar edilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi. (DUVAR)