19 canlı bomba saldırısı önlendi

Bakanlar Kurulu toplantısının sonrasında Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklama yaptı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu toplantısının ardından hükümet adına Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklama yaptı. Canikli, IŞİD ve PKK'ye karşı yapılan harekâtlar hakkında bilgi verdi. Yeni KHK'ler çıkacağını belirten Canikli, ilk KHK'de bankalarla ilgili düzenlemeler olacağını kaydetti.

Canikli, 15 Ağustos-7 Eylül tarihleri PKK'ye ait 13,1 ton amonyum nitrat, 339 adet patlayıcı yapımında kullanılan tüp ele geçirildiğini ve 129 el yapımı patlayıcının imha edildiğini söyledi. Canikli, güvenlik güçlerinin çalışmaları sonucunda 39 bombalı araç ve 19 canlı bomba saldırısının engellendiğini açıkladı. 

UÇUŞA YASAK BÖLGE İÇİN GÖRÜMELER YAPILIYOR

Fırat Kalkanı operasyonuna hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Canikli, "Operasyonun temel amacı ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak. Temel amacımız topraklarımıza yönelik saldırıları engellemek. Türkiye uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanıyor" dedi.

Operasyonda bugüne kadar 4 askerin hayatını kaybettiğini, 19 askerin yaralandığını aktaran Canikli, sivillerin zarar gördüğü iddialarının da araştırıldığını belirtti. Canikli, Cerablus'a pazartesi gününe kadar su, cumartesi gününe kadar da enerji verileceğini belirtti.

Canikli, Suriye'de uçuşa yasak bölge ilanı için diğer ülkelerle görüşmeler yapıldığı bilgisini verdi.

Canikli, "45 km eninde 95 km uzunluğunda bir hattın uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ve burada kurulacak şehirlerde Suriyelilerin buralarda ikamet edilmelerini sağlanması konuşunda Türkiye’nin tezi var. Aktörlerle bunu görüşüyoruz. Henüz tam istediğimiz noktaya gelmiş değiliz ama ümitvari gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Türkiye ve ABD arasında teknik görüşmeler yapıldığını aktaran Canikli, IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'ya yönelik operasyona sıcak baktıklarını söyledi.

"AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI"

FETÖ soruşturmalarıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "At izi it izine karıştı" sözleri hatırlatılan Canikli, kamudaki görevden almaların belirlenen kriterlere göre yapıldığını dile getirdi.

Hata yapılan durumlar olduğunu kabul eden Canikli, yine aynı yöntemle, KHK'lerle kişilerin görevlerine iade edileceğini kaydetti.

Canikli, "Son KHK’da daha önceki KHK’larda kapatılan 15’e yakın eğitim öğretim kurumumu açtık ve iade ettik sahiplerine. Aynı şey görevden alınan personelle de ilgili."

OHAL SÜRESİ GÜNDEME GELMEDİ

OHAL'in uzatılması ile ilgili bir soruya Canikli, OHAL'in uzatılıp uzatılmamasını gündeme gelmediğini belirtti.