HDP'den Cerablus harekatına tepki

HDP, yaptığı açıklama ile Cerablus yönelik operasyona tepki gösterdi. Harekat kararı alınırken, TBMM'nin boşa çıkarıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Cerablus operasyonu ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. IŞİD'in operasyon için kılıf olarak kullanıldığını öne süren HDP, asıl hedefin, sınır hattının Kürtlere geçmesini engellemek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin askeri müdahalesini işgal hamlesi olarak nitelendiren HDP, Suriye'deki savaşa doğrudan girilmesinin olumsuz sonuçları olacağı ifade edildi.

Suriye politikasının çöktüğü ifade edilen açıklamada, "dolayısıyla bu ülkenin içişlerine askeri yöntemlerle daha fazla karışmamalı, özellikle de Suriye'deki Kürt karşıtı pozisyonunu bir an önce terk etmelidir" denildi.

Cerablus'ta yaşananları "çeteler arasında yer değişimi" olarak değerlendiren HDP, Kerkük veya Golan tepeleri gibi bir kriz merkezi oluşturulmaması uyarısı yaptı.

"KÜRT KARŞITI GİRİŞİM"

HDP açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"- Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Minbic'i IŞİD'den kurtarmasına karşı bir hamle olarak ve IŞİD ile mücadele kılıfı altında yapılan bu askeri girişim, açık bir şekilde DSG'nin önünü kesmeyi hedefleyen ve en temelde Kürt karşıtı bir girişimdir. Türkiye'nin bugün IŞİD'den almak üzerine başlattığı belirtilen askeri operasyonun esas hedefi, sınır hattının Kürtler'in eline geçmesini engellemektir. Rojava'da yaşayan Kürtler ve DSG'nin diğer bileşenleri düşmanımız değil dostumuzdur. Türkiye'nin yapması gereken, Suriye halklarının demokratik geleceği için savaşan bu güçlere destek vermektir.

"MECLİS BOŞA ÇIKARILDI"

- Suriye'nin bundan sonra nasıl yönetileceğine, demokratik bir Suriye rejiminin nasıl şekilleneceğine Suriye halkları karar vermelidir. Rojava halklarının şimdiye kadar olan kazanımları ve ilerleyişi Türkiye tarafından engellenmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda Kuzey Suriye Federasyonu önerisini yapmış olan Rojava halklarının bu teklifi de Suriye'nin demokratik geleceği için ciddi şekilde tartışılmalıdır. Türkiye bu konuda da tarihsel saplantılarından kurtularak düşünmeli ve adım atmalıdır.

- Türkiye fiilen Suriye savaşına girmiştir. Savaş kararlarını alması gereken kurum olan TBMM ise tatildedir. Bir kez daha Meclis boşa çıkarılmış, Cumhurbaşkanı ve etrafındaki bürokrat-teknokrat yapı ile AKP Hükümeti halkın iradesi olan Meclis'e danışma ihtiyacı bile duymadan ülkeyi bir savaş girdabının içine sürüklemiştir."