HDP'den müzakere açıklaması

Halkların Demokratik Partisi, çatışmaların durdurulması ve müzakerelerin tekrar başlaması çağrısı yaptı. Açıklamada, çözüm için siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin de inisiyatif alması önerildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazılı açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDK) Merkez Yürütme Kurulu, çatışmaların sonlanması ve tekrar müzakerelerin başlaması çağrısı yaptı. KCK'nin yaptığı açıklamayı hatırlatan HDP, "Türkiye’de bir barış ve çözüm dalgasını yaratma fırsatının eşiğindeyiz" dedi.

Silahların susması gerektiği belirtilen açıklamada "Her anda müzakere ve çözüm sürecine geri dönülmesi, yıkılan masaların yeniden kurulması ve Meclis iradesi altında adımlar atılması gerektiğine güçlü bir şekilde işaret ettik" denildi.

İKİ AÇIKLAMA İKİ PATLAMA

Önerilerinin dikkate alınmadığını öne süren HDP, son bir yıl içinde çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Müzakerelerin başlaması için yeni bir fırsat olduğu ifade edilirken, KCK'nin müzakere açıklamasından sonra Gaziantep'te canlı bomba saldırısı yaşandığına dikkat çekildi.

Açıklamada, "KCK’nin 21 Ağustos’ta yapmış olduğu açıklama, yine aynı tarihte G.Antep’te yaşanan insanlık düşmanı bir saldırı ve şu ana kadar 54 yurttaşımızın hayatını kaybetmiş olması nedeniyle konuşulamadı. Çok benzer bir durum, yine KCK’nin tek taraflı çatışmasızlık ilan edeceği günde, 10 Ekim 2015’te Ankara barış mitingine yönelik olan ve 102 yurttaşımızı kaybettiğimiz saldırı sonrasında da yaşanmıştı" ifadeleri kullanıldı.

MECLİS'TEKİ PARTİLERE ÇAĞRI

TBMM'deki partilere sorunun çözümü için inisiyatif alma çağrısı yapan HDP, demokratik siyasetin önündeki bütün engelleri temizlenerek, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü anayasa yapılmasını önerdi.

Sivil toplum örgütleri, dernekler, sendikalar, meslek birlikleri, kadın, gençlik ve çevre örgütlenmelerine de seslenen HDP, "Bu fırsatı, şiddetsiz bir ortama geçiş imkanlarını değerlendirmek için hep birlikte adım atalım. Bizler bu konuda üzerimize düşenleri yapma konusunda kararlı ve inançlıyız" dedi. (HABER MERKEZİ)