Savcılıktan HDP milletvekiline 'Zorla getirilme' tebligatı

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'a, mahkemeye gelmemesi halinde 'zorla getirileceği' bildirildi. Başaran, mahkemeye gitmeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman'da, 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi, milletvekili olması nedeniyle ifadesi alınamadığı için dosyası tefrik edilen HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'a, mahkemeye gelmemesi halinde 'zorla getirilme' çağrı kağıdı gönderdi. HDP'li Başaran, partisinin aldığı karar gereği mahkemeye gitmeyeceğini söyledi.

Batman 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi, 2014 yılında Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi yıl dönümü için düzenlenen eyleme katılan 55 kişi hakkında, 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' suçundan dava açıldı. Dava açılma sürecinde o dönem BDP il yöneticisi olan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın dosyası ayrıldı. Mahkeme diğer 54 kişi hakkında kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verdi.

'İFADEYE GİTMEYECEĞİM'

Başaran, "zorla getirilme" uyarısı da bulunan çağrı kağıdına partisinin aldığı karar gereğince uymayacağını ve mahkemeye gitmeyeceğini söyledi. Milletvekilleri dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra ifade vermeye gitmeyen milletvekillerinin zorla getirilmesinin 1990'lardaki gibi bir görüntü oluşturacağı belirtilerek, gönderilen ifade çağrısında bir değişikliğin yapıldığı açıklanmıştı. Çağrıya uyulmazsa "zorla getirme" tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarı, çağrı kâğıtlarından çıkarılmıştı. (DHA)

tebligat