HDP'den Ezidiler için araştırma önergesi

HDP, IŞİD katliamlarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Ezidilerin sorunlarının tespiti ve gerekli önlemlerin alınması için TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Öncelikli olarak, Ezidilerin kimliklerinin ve dinlerinin resmi olarak tanınması talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı/[email protected]

DUVAR - HDP, Irak'taki topraklarından ayrılmaya zorlanarak Türkiye'ye yerleşen Ezidilerin sorunlarını TBMM'ye taşıdı. Ezidilerin sorunlarının tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis'e araştırma önergesi verdi. Ezidilerin yerleştirildikleri Batman, Diyarbakır ve Mardin’deki mülteci kamplarında çektikleri sıkıntıya  dikkat çekilen önergede, kimliklerinin ve dinlerinin resmi olarak tanınması, dini eğitim ve ibadetlerini yapabilecekleri koşulların sağlanması, IŞİD işgali altındaki ya da terk edilmiş Ezidi köylerindeki tahribatın tespit edilmesine yönelik temel talepler dile getirildi.

'72 KEZ KATLİAMA UĞRADILAR'

HDP’li Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca,  Mardin Miletvekili Ali Atalan’ın ilk imzacı  oldukları Ezidilerin  sorunlarına ilişkin Meclis araştırma önergesi gerekçesi şöyle:

"Dini inançlarından dolayı geçmişte 72 kez katliama maruz kalan Ezidilerin kaderi 21. yüzyılda da değişmemiştir. Yoğun olarak Şengal ve Behzane/Başiqa’da yaşayan Ezidiler, 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in yıkım gücü yüksek savaş araçları ve teçhizatları karşısında savunma araçlarından yoksun şekilde 73. Ferman olarak adlandırılan katliama maruz kalmışlardır. IŞİD tarafından yerlerinden ve yurtlarından edilen Ezidiler yaşamlarını devam ettirecek maddi temellerinin tamamından mahrum bırakılarak ölüme terk edilmişlerdir. Binlerce Êzidî öldürülmüş, binlerce kadın ve çocuk kaçırılmış, yüzlerce çocuk, hasta ve yaşlı açlıktan ve susuzluktan, gündüz sıcaktan gece soğuktan yaşamını yitirmiştir. IŞİD’in Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği soykırım tüm dünyanın dikkatini çekmiş, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 15 Haziran 2016 tarihinde IŞİD’in Êzidîlere yönelik soykırım işlediğini belirtmiştir. IŞİD’in bu katliamından sonra binlerce Êzidî Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış Diyarbakır, Batman ve Mardin gibi illerde mülteci kamplarına yerleştirilmişlerdir. Bu kamplarda herhangi bir statüye sahip olmayan Êzidîler ciddi sorunlarla karşılaşmış ve büyük çoğunluğu Avrupa’ya geçmek umuduyla göç yollarına düşmüş ve büyük kayıplar yaşamıştır.

GERİ DÖNÜŞ ŞARTLARI SAĞLANMALI

Öte taraftan, dini inançlarından dolayı zorunlu göçe maruz kalan yıllardır köylerinden, topraklarından uzakta yaşayan Êzidî ailelerin birçoğu ülkelerine geri dönmeyi istemekte, bu noktada gereken yasal güvencelerin sağlanmasını talep etmektedir. Bunların başında, köylerine geri dönmek isteyenler için gerekli hukuki ve ekonomik koşulların sağlanması, tahrip olmuş köylerin yeniden kurulması ve tazminat ödenmesi gelmektedir. Kimliklerinin ve dinlerinin resmi olarak tanınması, dini eğitim ve ibadetlerini yapabilecekleri koşulların sağlanması, kutsal mekânlarının koruma altına alınması, işgal ya da terk edilmiş Êzidî köylerindeki tahribatın tespit edilmesi Êzidîlerin temel talepleri olup, hükümet bu konularda somut ve kapsamlı adımlar atma sorumluluğu altındadır.

Êzidîlerin 73. Ferman olarak adlandırdığı 3 Ağustos 2014 soykırımı sonucu büyük kayıplar yaşayan, yoğun baskı ve zulme maruz kalarak ülkelerini büyük ölçüde terk etmek zorunda kalıp Türkiye’ye gelen Êzidîlerin sorunlarının tespit edilmesi, Türkiye Êzidîlerinin yıllardır gasp edilen haklarının iadesi için yargı ve tazminat yolunun açılması,  kimlik ve inançlarının korunması ve tarihsel topraklarına geri dönebilmeleri için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz."

Etiketler HDP TBMM Ezidi