OHAL tezkeresi TBMM'de kabul edildi

81 ilde Olağanüstü Hal ilanını içeren tezkere, TBMM Genel Kurulu'nda 346 oyla kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 3 ay süreli OHAL uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararına ilişkin tezkere, TBMM Genel Kurulunda ele alındı. Genel Kurulda, gruplar adına konuşma yapıldı. AKP ve MHP, OHAL kararına "evet" diyeceklerini, CHP ve HDP ise "Hayır" oyu vereceklerini açıkladı. Yapılan oylamada OHAL tezkeresi 346 oyla kabul edildi.

BAKAN BOZDAĞ: DEVLETİ KANSER GİBİ SARAN ÖRGÜT

Meclis'te tezkere oylamasından önce ilk söz alan isim Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oldu. Bozdağ, konuşmasında şunları söyledi: "TSK içine yuvalanmış Fethullahçı terör örgütü mensubu bir grup 15 Temmuz'da emir komuta zinciri dışına çıkarak, uçaklarla, helikopterlerle, tanklarla seçilmiş Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, hükümete, kısaca 79 milletimize Fethullah Gülen'in emir ve komutası altında hain bir darbe teşebbüsü yapılmıştır. Hükümetimiz Anayasa'da kurulan hür demokrasi düzenini korumak, temel hak ve hürriyetleri korumak , şiddet olaylarını önlemek, darbe teşebbüsünün tekrarı ile bundan sonra darbe teşebbüsünün önüne geçmek için, ekonomimize zarar veren, Meclis'imizi yok etmeye çalışan devletimizi adeta bir kanser hücresi gibi sarmış bulunan Fethullahçı terör örgütü ile kamu içindeki bütün uzantıların kamudan temizlenmesi tam emniyet bakımından bu karar alınmıştır."

HDP'Lİ BEŞTAŞ: OHAL KUTLAMALARI NE ANLAMA GELİYOR?

HDP Adana Milletvkekili Meral Danış Beştaş, Genel Kurul konuşmasında "Kesinlikle hayır diyeceğiz" dedi. Türkiye'deki OHAL örneklerine ilişkin bilgiler veren Beştaş, özetle şunları söyledi: "1987 yılında uygulamaya konulan OHAL tam 46 kez uzatıldı. 6 OHAL valisiyle tanıştı bu ülke. Vatandaş ve devlet arasında nasıl bir işkencenin yaşandığını kitaplar bize yazıyor. Biz bunların canlı tanıkları, mağdurları olarak bunları bilen insanlar olarak konuşuyoruz. Yüzbinlerce göç oldu. Türkiye'de faaliyet gösteren insan hakları kuruluşlarının verilerine göre 4 bin yerlerşim yeri boşaltıldı, 3 milyon kişi yerinden yurdundan sürüldü. Şu anda uygulanmak istenen OHAL ne getirecek? Bunu tüm yurttaşların bilmeye hakkı var. Biz 1 Kasım'ın bir darbe olduğunu söyledik. Bu kürsüden bu defalarca tartışıldı. Demokrasi nöbetiyle OHAL kutlamaları ne anlama geliyor? Gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor. Biz halk adına buradayız. Kanunlara önerilere karşı da büyük tartışma için buradayız. 4 liderin bir araya gelmesi için çağrılarımız oldu. Başbakan liderler zirvesi çağrımız dikkate alınmadı, çağrımız hala devam ediyor. OHAL kararına kesinlike hayır diyeceğiz. OHAL demek yaşam alanların daraltılması demektir."

CHP'Lİ TEZCAN: HESAPLAŞMA HUKUK İÇERİSİNDE OLMALI

İhanet şebekesinin Fethullahçı terör örgütünün bütün sisteme dönük haince bir saldırısıyla karşı karşıya kaldık. TSK içindeki Cunta uzun zamandan beri komuta kademesini tasfiye etme noktasında elde ettikleri güçle, kamudaki güçlerinden aldıkları cesaretle parlamentonun gücünü ayaklar altına almaya çalıştılar. Türkiye cumhuriyetinde parlamenter demokrasi birikimimiz çok ciddi bir sınav verdi. Siyaset darbecilere teslim olmamıştır. Hükümet ve bakanlar da önemli bir sınav vermiştir. Darbelerle karşı karşıya kalan ülkemiz ilk kez toplumsal mutabakatla bir irade gösterilmiştir. Hesaplaşma da normalleşme de hukuk içerisinde yapılmalı. Darbenin yarattığı öfkeyle bir intikam anlayışı vatandaş bakımından anlaşılabilir ama siyasetin görevi farklıdır. Çıkışın yolu bu beraberlikten geçmektedir. Hükümet MGK'nın tavsiyesiyle OHAL'i görüşüyoruz. Evet bunun Anayasa'da yeri olan bir düzenleme. Anayasa'da yeri var, diyebiliriz ama bugünkü ortamda siyaseten uygun bir yöntem değildir. Bu Meclis Gazi Meclis'tir. Kurulduğu yıllarda Polatlı'da gelen top seslerine rağmen savaşı yöneltti. Bu Gazi Meclis, parlamentonun namusunu korudu bundan sonra da parlamento bunu yapacaktır. Bu yüzden OHAL'i kabul etmiyrouz. TBMM'nin yetkilerinin alınmasının hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz." (DHA)