Birleşik Haziran Hareketi Türkiye Meclisi toplandı

Birleşik Haziran Hareketi'nin 35 ilden gelen temsilcisi Ankara'da iki gün süren toplantının ardından bir deklarasyon yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Haziran Hareketi, 2. Haziran Türkiye Meclisi çalışmalarını hafta sonu tamamladı. Ankara'da iki gün süren çalışmaların sonunda yayınlanan Sonuç Deklarasyonu'nda “Mücadelemize omuz verin. Ayağa kalkalım, dikta rejimine nokta koyalım” çağrısı yapıldı.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre Birleşik Haziran Hareketi, 35 il ve çok sayıda ilçeden gelen Meclis Temsilcileriyle Ankara’da 25-26 Haziran'da 'Türkiye’nin siyasi durumu'nu tartıştı.

Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda gerçekleştitirilen toplantıya CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Murat Eymir, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB Genel Sekreteri Sezai Berber, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan da katıldı.

'ÜLKE YANGIN YERİNE DÖNDÜ'

Toplantının açılış konuşmasını Haziran Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir yaptı. Türkiye'nin yangın yerine döndüğünü belirten Özdemir, şunları söyledi:

“Gençler savaş alanlarında ölüyor. Çocuklar gerici eğitim ve istismar altında onulmaz yaralar alıyor. Kadınlar şiddeti en derinden yaşıyor. Kadınlar, gençler ve çocuklar yok edilirken, bu topraklarda hem bugünü hem de yarını kim savunacak? Memlekette ortak yaşama kim sahip çıkacak? Memleket için kim sorumluluk alacak? Haziran Hareketi diyor ki, gün memleket için sorumluluk alma günüdür. Biz Hazirancılar, memleket için sorumluluk alıyoruz.”

birleselim-dikta-rejimine-nokta-koyalim-153849-1.

Özdemir, toplantıda alınan kararları şöyle sıraladı:

BAŞKALIK SİSTEMİ VE YENİ ANAYASA: Başkanlık diktatörlüktür ve diktatörlüğün yeri tarihin çöplüğüdür. El ele vermeyi bilmeyenler, yurttaş kelimesinden korkanlar, ülke nüfusunun yüzde ellilik bir kısmını sevip de diğerlerine düşman olanlar, anayasa yapamazlar.

BARIŞ VE BİR ARADA YAŞAM: Barışın ve bir arada yaşamın mücadelesini yükselteceğiz. Tüm halkları ağlatan bu düzeni yıkacağız. Vicdanımız yerinde olduğu sürece ve yüreklerimiz soldan attığı sürece bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.

EĞİTİM SİSTEMİ VE LAİKLİK: Mahallelerde, okullarda, her yerde, laiklik barikatını birlikte kuralım. Okullar imam-hatipleştiriliyor, din dersi adı altında propaganda uygulamaları sürüyor. Haziran’ın mücadelesi, gericiliğe sırtını dönen liselilerin mücadelesidir.

ÇALIŞMA HAYATI: Faşizme ve gericiliğe karşı işçi sınıfı mücadelesini yükselteceğiz. Emeğin içinde bulunduğu geleceksizlik ve güvencesizlik koşulları derinleşiyor. Yoksulluk, iş cinayetleri artıyor. Kiralık işçilik ile AKP, emekçileri köle haline getirmek istiyor.

GEZİ SONRASI: Birleşik halk hareketi için göreve hazırız. Haziran Hareketi, Türkiye devrimci-sosyalist hareketinin tarihsel kazanımları ile Gezi sonrası ortaya çıkan büyük halk enerjisini buluşturma hedefiyle yola çıktı. Önemli deneyimler biriktirdi. Haziran'ın mücadelesi, halk sınıflarını ortak bir yaşam için ören sol/sosyalist devrimci mücadeledir. Bu memleketten vazgeçmeyeceğiz."

Toplantının Sonuç Deklarasyonu’nda, ise şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de yeni bir rejim inşa ediliyor. ‘Başkanlık’ ve ‘yeni anayasa’ adı altında halkı kullaştıracak bir dikta rejimi dayatılıyor. Bu ülke, bütün ilerici ve demokrat güçleriyle birlikte bu gerici karanlığı yırtıp atacak potansiyele sahiptir. Ayağa kalkalım, dikta rejimine nokta koyalım.”

Haberin tamamı