ABD tipi başkanlık düellosu

Binali Yıldırım 'hodri meydan' dedi, Kemal Kılıçdaroğlu, soruyla yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'de bu gün Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında 'ABD tipi başkanlık' düellosu yaşandı.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Binali Yıldırım, geçen hafta Ak Parti'ye "ABD'deki gibi başkanlık sistemini getirecekseniz buyur getirin" diye seslenen Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi. Ak Kendilerinin 'Türk tipi başkanlık sistemini tercih ettiklerini' belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki, 'ABD'deki gibi başkanlık getiriyorsanız buyurun' demiş. Biz bunu hazırız olarak anlıyoruz. Biz buyurduk siz de buyurun. Amerikan tipi olsun. Biz Türk tipini tercih ediyoruz ama, siz Amerikan tipi başkanlık olsun diyorsanız ona da varız hodri meydan. Görüşmelere başlayalım. Bu konuyu Türkiye'nin gündeminden kaldıralım. Ana muhalefet lideri tekrar millet önünde bir samimiyet sınavındadır. İnşallah geçmişte olduğu gibi bu sınavdan dan da başarısız olmaz. Bu çağrımız son çağrıdır. Bu çağrıyı kaçırmayın. Bundan sonra çaresizlik içinde olacağımızı hiç kimse anlamasın."

KILIÇDAROĞLU SORUYLA YANIT VERDİ

Yıldırım'dan bir süre sonra CHP Meclis grubunun toplantısında kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, bu çağrıya bir soruyla yanıt verdi. Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

"Türkiye’de eyalet sistemini kabul ediyor musunuz? ABD’de her eyaletin ayrı parlamentoları, ayrı kanunları, ayrı yasaları var. Böyle olsun diyor musun? Önce bunları çık milletin önünde anlat. Bize sorarsan biz kabul etmiyoruz, atalarımızın kurduğu, geliştirdiği parlamenter sistemi kabul ediyoruz."