Polis kurşunuyla ölümde valilik soruşturma izni vermedi: Suç yok

Ankara Valiliği, 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle ateş açılan araçta Muhammed Alican Razı'nın ölümüne neden olmakla suçlanan 9 güvenlik görevlisi için 'Suç yok' diyerek soruşturma izni vermedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ankara'da, korona virüsü tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulanan 25 Mayıs 2020'de kız arkadaşını evine bırakmak isteyen Alican Razı'nın kullandığı araç, iddiaya göre Susuz Yol Kontrol Noktası'nda Jandarma görevlilerinin "dur" ihtarına uymadı ve kaçmaya başladı. Jandarmanın takibine bir süre sonra polisler de katıldı. Ankara yönüne doğru yol alan ve polis noktasını geçen Razı'nın içinde bulunduğu araca ve havaya defalarca ateş açıldı. Araç, İstanbul Yolu'nda bulunan "kent giriş kapısı"na çarptı. Razı, olay yerinde hayatını kaybederken, yanındaki kız arkadaşı ağır şekilde yaralandı.

VALİLİK: KAZA

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre Ankara Valiliği, olayın hemen ardından yaptığı yazılı açıklamada, olayı "kaza" olarak açıklarken, Razı'nın "uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama" ve "yoklama kaçağı" suçlarından arandığını iddia etti.

ADLİ TIP: ÖLÜM NEDENİ KURŞUN

Ancak Adli Tıp'ta yapılan otopsisinde Razı'nın başının arkasında kurşun giriş deliği ve başında mermi çekirdeği bulundu. Adli Tıp raporunda, atışın uzak mesafeden yapıldığı ve ölümün tek başına ateşli silah yaralanması sonucu meydana gelebilecek nitelikte olduğu belirtildi.

Soruşturmayı yürüten savcılık, bunun üzerine Razı'yı kovalayan polis ve jandarma görevlilerinin silahlarına balistik inceleme için el koydu.

Soruşturmayı tamamlayan Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, olay sırasında ateş açan üçü jandarma, altısı polis olmak üzere dokuz kişi hakkında "Taksirle bir kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına neden olma" suçundan iddianame hazırladı. İddianamede, kurşunun bir yerden sekerek Razı'ya isabet ettiği savunuldu. Ankara Batı Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi önce "olayda maktule isabet eden tek mermi çekirdeği olduğu, kurşunun hangi şüpheli tarafından sıkıldığının belli olmadığı" gerekçesiyle iade etti. Savcılık, iddianameyi yeniden mahkemeye gönderdi. Mahkeme ise olayın "görev suçu olduğunu" belirterek dosyayı soruşturma izni için Ankara Valiliği'ne gönderdi.

'SUÇ UNSURUNA RASTLANMADI'

Olayla ilgili Ankara Valiliği'nin hazırlattığı ön inceleme raporunda eylemin 'bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek suçunu oluşturduğu" savunuldu.

Ankara Valisi Vasip Şahin, bu rapor üzerine şüpheli jandarma ve polisler hakkında 12 Temmuz 2021'de soruşturma izni verilmemesine karar verdi. Kararda, uygulama noktasında Emniyet ve Jandarma personelinin fiziki olarak yakalama faaliyetinde bulundukları belirtilerek, havaya uyarı ateşi açtıkları ve akabinde aracı durdurmaya yönelik lastiklerine makul ölçüde ateş ettikleri savunuldu. Kolluk kuvvetinin aracın yakalanmasına yönelik kademeli olarak yasal mevzuat çerçevesinde aracı durdurma amaçlı zor kullandıkları iddia edilen kararda, tüm kolluğun hareket tarzının yasal mevzuata uygun olduğu, suç ve suç unsuruna rastlanılmadığı ifade edildi.

AİLE: DOSYA KAPATILMAK İSTENİYOR

Razı ailesinin avukatlarından Murat Yılmaz, kararın iptali talebiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Razı ailesinin diğer avukatı olan ve geçmişte ağabeyini polis kurşunuyla kaybettiğini aktaran Avukat Yaşar Karakan ise "Bu karar açıkça hukuka, anayasaya, vicdan ve merhamete aykırıdır. Ortada hayatını kaybeden gencecik bir çocuk var. Bu dosya hakkında soruşturma izni verilmemesi ve hatta daha öncesinde bu cinayet için soruşturma izni istenmesi açıkça dosyayı kapatmaya, fail veya failleri korumaya yöneliktir. Mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz ve adalet yerini bulsun diye çabalamaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. (KAYNAK: DW TÜRKÇE)