Polis devletinde yeni boyut: Singapur'da 'robot polis' test edildi

Singapur'da 'Xavier' adı verilen iki robot polis test edildi. Üç hafta boyunca devriye gezen robotlar 'istenmeyen toplumsal davranışları' engellemekle görevlendirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en 'yasakçı' ülkelerinden biri olan Singapur'da, devriye gezen 'polis' robotların test edilmesi endişe yarattı. İnsanlara sosyal mesafe kurallarına uymaları veya sigara içmemeleri için talimatlar veren 'Xavier' isimli robotlar tepki çekti.

Ülkenin Bilim ve Teknoloji ajansının geliştirdiği robotlar, eylül ayında üç hafta boyunca test edildi. Robotlar, bir alışveriş merkezi ile bir konut alanında, 'istenmeyen toplumsal davranışları' engellemek üzere sahaya sürüldü. AFP'nin haberine göre, yedi kamerası bulunan tekerlekli robotlar bu sürede yasaklı alanlarda sigara içen insanları uyardı; yanlış park edilmiş bisikletleri tespit etti ve korona virüsü nedeniyle yürürlükte olan sosyal mesafe kurallarını 'uyguladı'.

SATRANÇ İZLEYEN YAŞLILARA SOSYAL MESAFE TALİMATI 

'Xavier' robotlarının devriyelerden birinde, bir satranç müsabakasını izleyen bir grup yaşlının önünde durup robotik bir sesle "Lütfen 1 metre sosyal mesafeye uyun, lütfen her grupta en fazla beş kişi olun" dediği, bu sırada üzerindeki bir kameranın yaşlıları çektiği görüldü.

'DİSTOPYA GİBİ'

5.5 milyon nüfuslu bir ada ülkesi olan Singapur, sivil özgürlüklerin ihlal edilmesi, ağır cezaların eşlik ettiği katı kurallar ve binlerce CCTV kamerasının mahremiyet ihlalinde bulunarak vatandaşları sürekli izlemesi nedeniyle uzun zamandır insan hakları kuruluşları tarafından eleştiriliyor.

Robot polislerin alışveriş merkezindeki devriyesine tanıklık eden 34 yaşındaki Frannie Teo "Bana Robocop'u hatırlatıyor... Akla robotlardan oluşan bir distopyayı getiriyor" diyerek yeni uygulamaya tepki gösterirken, dijital haklar aktivisti Lee Yi Ting robotların 'sürekli izlenme' hissiyatını yeni bir boyuta taşıdığını söyledi: "[Robot polisler] İnsanların Singapur'da ne söylediklerine ve ne yaptıklarına diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğine dair hissi güçlendiriyor" dedi.  

90 BİN POLİS KAMERASI VAR

Hükümet ise robot polisleri savundu. Bu cihazların yaşlanan nüfus nedeniyle daralan işgücüne destek olacağını savunan yetkililer, devriye için gereken insan gücünün böylece azalacağını savundu.

5.5 milyon nüfuslu Singapur'da şu an 90 bin polis kamerası bulunuyor ve bu sayının 2030'da iki katına çıkarılması planlanıyor. Aynı zamanda, kalabalıklar arasında yüzleri seçebilen yüz tanıma teknolojisinin kent çapında sokak lambalarına takılması da gündemde. (DIŞ HABERLER)