Piyasalar yeni bakanı bekliyor: ‘Ekonomi politikasında değişim kaçınılmaz’

Bloomberg için Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendiren üç analist, yatırımcıların Erdoğan’ın başına buyruk yaklaşımından şikayetçi olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bloomberg, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi politikalarında değişikliğe gitme olasılığını ele alan bir analiz yayınladı.

Onur Ant, Kerim Karakaya ve Fırat Kozok imzasıyla yayınlanan analizde, Erdoğan’ın yeni kabineyi bu hafta açıklamasının beklendiği hatırlatılarak, “Ekonomistler, politikada bir çeşit değişimin kaçınılmaz olduğunu söylüyor” ifadelerine yer verildi.

‘YATIRIMCILAR ERDOĞAN’IN BAŞINA BUYRUK YAKLAŞIMINDAN ŞİKAYETÇİ’

Erdoğan’ın ekonomi ile ilgilenecek ‘uluslararası güvenirliğe sahip’ bir ekip ile çalışma sözü verdiği hatırlatılan analizde, “Faiz oranlarından altyapıya kadar her şey üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, piyasa baskısı artarken ne kadar güvenirliğinin kaldığı belirsiz” denildi.

Erdoğan’ın açıklayacağı yeni kabinedeki en önemli olası atamanın eski maliye bakanı Mehmet Şimşek’in atanması olacağını belirten Bloomberg, yatırımcıların Erdoğan’ın enflasyonu düşürmek için tek yolun borçlanma maliyetlerini düşürmek ve ekonomiyi büyütmek olduğuna yönelik inancına dayanan başına buyruk yaklaşımından şikayet ettiğini belirtti. Bloomberg'in analizinde, “Dış dünya için kilit soru şu: Daha fazla Erdoğan, aynı şeyin devamı anlamına mı gelecek? Yoksa Türkiye küresel ekonomiler ve NATO müttefikleri ile daha uyumlu politikalara mı geçiş yapacak?” diye soruldu.

‘KARARLARI KİMİN VERMEYE DEVAM EDECEĞİ AÇIK’

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 28 Mayıs’ta yapılan ikinci turunun ardından Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybını hatırlatan Bloomberg, “Asıl konu, döviz rezervlerini tüketen ve ödeme zamanı yaklaşan 200 milyar dolardan fazla borcu olan ülkenin dış finansmanı” değerlendirmesini yaptı. Analizde ayrıca Türkiye’nin dış politikasına atıfla hükümetin Batı hükümetleri ile geriliminin artma olasılığı olduğu vurgulandı. 

Küresel danışmanlık şirketi Marlow Global’in araştırma şefi Anthony Skinner, “Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklara rağmen Erdoğan’ın sorumluluklarını devretmesi ve oldukça kişiselleştirilmiş yönetim tarzını yumuşatması olası görünmüyor” ifadelerini kullandı. Skinner, “Piyasalar tarafından makbul görülen bir-iki üst düzey yetkili atayabilir ama kararları kimin vermeye devam edeceği açık” dedi.

‘2024’TE YEREL SEÇİMLER VAR; TASARRUF ÖNLEMİ BEKLENMİYOR’

Bloomberg’in analizine göre, konunun hassaslığını gerekçe göstererek adını açıklamak istemeyen bir kaynak, Mehmet Şimşek’in ülkenin ekonomisini ve mali durumunu yeniden rayına oturtmak için özerklik talep ettiğini söyledi.

Şimşek’in talep ettiği yetkinin daha çok para politikası konusunda olduğu ifade edilen analizde, söz konusu politikanın Erdoğan’ın yeni Merkez Bankası başkanı atadığı Mart 2021’den bu yana kendisi ile uyumlu bir şekilde belirlendiği, konu hakkında konuşan kaynakların da ‘açığın kapatılamayacak kadar büyük olduğunu’ söylediği belirtildi.

Bu süreçte politika faizi oranlarının düşürülmeye devam ettiğini ve Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetini düşürmeyi sürdürdüğünü hatırlatan Bloomberg, 2024’te yapılacak yerel seçimlere atıfla, ekonomistlerin yakın gelecekte hükümet harcamalarında kesinti ya da benzer tasarruf önlemleri beklemediğini kaydetti.

‘TASARRUF ÖNLEMİ ALINMAMASI DIŞ POLİTİKAYI ETKİLEYECEK’

Bloomberg’e konuşan German Marshall Fund Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı da harcamalarda kesinti olmaması ve tasarruf önlemi alınmamasının dış politikayı etkileyeceği öngörüsünde bulunarak bunun sebebini Türkiye’nin TL’yi ayakta tutmak için Rusya ve Körfez ülkelerinden gelen paraya bağlı olması olarak açıkladı. Ünlühisarcıklı, “Bu ülkelerden gelen desteğin sürmesini sağlamak önümüzdeki dönemde öncelikli olacak” dedi. 

Türkiye’nin zayıf olduğu noktaları ele almasının gerekli olduğunu, fakat bunun yılın ilerleyen zamanlarında olmasının daha olası göründüğünü belirten Bloomberg Economics’ten Selva Bahar Bazaki de “Ekonomi politikalarında geleneksel olana doğru bir geçiş bekliyoruz. Ancak ekseni muhtemelen ekonominin ihtiyaç duyduğunun gerisinde kalacak” değerlendirmesini yaptı. (DIŞ HABERLER)