Phaselis'te davası süren koylar Bakanlığın reklam filminde

Çeşitli TV kanallarına reklam veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, yürütmeyi durdurma kararı verilen Phaselis Antik Kenti’nin Bostanlık ile Alacasu koylarındaki plaj projelerini tanıtmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Kültür ve Turizm Bakanlığı, halk plajları için hazırladığı tanıtım videosuna, hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilen ve mahkeme süreci devam eden Phaselis Antik Kenti’ndeki Bostanlık ve Alacasu plajlarını da ekledi. Mimarlar Odası’nın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı veren Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi, yeni atanan bilirkişi heyetinin raporunu beklerken, çeşitli TV kanallarına reklam veren Bakanlık, 15 halk plajının tanıtımını yaptı. Bakanlığın hizmete girdiğini duyurduğu tesisler arasında, çevrecilerin yoğun tepkisine sahne olan ve mahkemesi halen devam eden Bostanlık ile Alacasu plajları da yer aldı.

HALK PLAJLARI 35’E ÇIKACAK

15 halk plajının tanıtım filmini sosyal medya hesaplarından da paylaşan Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Türkiye’nin sahillerinde 5 yıldızlı halk plajları yaygınlaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ücretsiz halk plajı sayısını 35’e çıkaracak” ifadelerini kullandı. Tanıtım videosunda yer alan Phaselis’teki Bostanlık ve Alacasu plajlarının, paylaşımda link olarak verilen basın bülteninde yer almaması dikkat çekti. Yazılı açıklamada, “Mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsü olan Türkiye’nin sahillerinde 5 yıldızlı halk plajı konforu yaygınlaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ücretsiz halk plajlarına yenilerini ekliyor. Bakanlık her ihtiyaca uygun tasarladığı ücretsiz 5 yıldızlı halk plajı sayısını Türkiye genelinde 35’e ulaştıracak. Ortalama 100 bin kişinin ağırlandığı plajlarda sayı arttıkça, Türkiye genelindeki şezlong sayısı da yaklaşık 30 bine ulaşacak” denildi.

BAKANLIĞIN AÇTIĞI PLAJLAR

Şimdiye kadar Akdeniz’de 9, Ege Bölgesi’nde 5 halk plajının hizmete sunulduğu duyurulan açıklamada, Antalya’da 2 bin 600 şezlong kapasitesiyle Küçük Çaltıcak Ücretsiz Halk Plajı’nın önümüzdeki günlerde açılacağı belirtildi. Küçük Çaltıcak’la birlikte sayının 15’e çıkacağını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, mevcut plajları şöyle sıraladı: Antalya’da Belek, Kemer Çamyuva, Çifteçeşmeler (Erez Burnu), Kadriye, Manavgat, Muratpaşa Lara ve Bahçecik ücretsiz halk plajları. Muğla’da Bodrum İçmeler, Marmaris İçmeler, Türkbükü ve Torba plajları ile İzmir Pırlanta Ücretsiz Halk Plajı.

Manavgat Ilıca, Kemer Tekirova ve Bodrum Yalıkavak halk plajlarının da proje çalışmalarına başlandığı yönünde bilgi verilen yazılı açıklamada Bostanlık ve Alacasu plajları yer almazken, TV reklamlarında ise bu iki plajdan görüntüler kullanıldı.

Ne olmuştu?

1’inci derece SİT alanı olan Phaselis’in Alacasu ve Bostanlık koylarında planlanan günübirlik tesis ve plaj projesinin, antik kente, milli parka ve caretta caretta yuvalama alanlarına zarar vereceği gerekçesiyle Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ve ihale kararına karşı Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Mimarlar Odası’nın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, daha önce bilirkişi keşfi yapılan alanda yeniden keşif yapılmasını, birden fazla kişiden oluşacak bilirkişi heyetiyle bölgenin bir kez daha incelenmesini istedi. Kararın gerekçesinde, projenin telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması sebebiyle alanda bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra bu konuda yeni bir karar verileceği ve o tarihe kadar yürütmenin durdurulduğu belirtildi. Bakanlığın tanıtım yaptığı Alacasu ve Bostanlık koylarında, 28 Temmuz’da yapılan bilirkişi keşfine ilişkin raporun eylül ayına kadar hazırlanması bekleniyor.

 

Etiketler Phaselis SİT