Pennsylvania'da yargıdan Trump'a kinayeli ret: İddialar Frankenstein'ın canavarı gibi

Kaybettiği seçimin sonuçlarını tersine çevirmeye çalışan ABD Başkanı Donald Trump'a yargıdan bir ret daha geldi. Trump'ın Pennsylvania eyaletindeki sonuçların tasdiklenerek resmiyet kazanmasını engelleme girişimi, muhafazakâr yargıç Matthew Brann tarafından reddedildi. Brann, ABD Başkanı'nın iddialarını 'Frankenstein'ın canavarı'na benzetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan yargısı, Başkan Donald Trump'ın kaybettiği seçimi mahkeme yoluyla tersine çevirme girişimine  geçit vermiyor. Son olarak, Trump cephesinin Pennsylvania eyaletindeki kilit bir davası reddedildi. Yargıç Matthew Brann, Trump'ın açtığı davadaki tezlerle dalga geçerek, "Bu iddia, Frankenstein'ın canavarı gibi, rastgele bir şekilde biraraya getirilmiş" dedi.

Trump'ın avukatları 9 Kasım'da açtıkları davada, 20 delegesiyle seçimde kilit önem taşıyan Pennsylvania'daki sonuçların resmen tasdiklenmesini engellemeye çalışıyordu. Dava dilekçesinde, eyalette posta yoluyla kullanılan oyların seçim yetkilileri tarafından tutarsız bir yöntemle kabul edildiği, bazı bölgelerde posta oylarındaki hataların düzeltildiği ve bazılarında düzeltilmediği savunuluyordu.

'KİMSENİN OY VERME HAKKINI ALMA YETKİM YOK'

Bölge Yargıcı Matthew Brann, davayı reddettiği kararda bu iddiaları 'temeli olmayan zorlama yasal tezler ve spekülatif suçlamalar' olarak niteledi. Barack Obama döneminde atanmış bir muhafazakâr yargıç olan Brann, kendisinin 'bırakın milyonlarca vatandaşın, tek bir kişinin bile oy verme hakkını elinden alma yetkisi olmadığını' belirtti. Brann kararda, "Bu iddia, Frankenstein'ın canavarı gibi, rastgele bir şekilde biraraya getirilmiş" ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN AVUKATLARI: YÜKSEK MAHKEME YOLU KISALDI

Trump'ın avukatı Rudy Giuliani ise bu kararın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, temyize gideceklerini söyledi. Giuliani, "Bugünkü karar esasında, hızla ABD Yüksek Mahkemesi'ne gitme stratejimizde bize yardım etmiş oldu" iddiasında bulundu.

PENNSYLVANIA SONUÇLARI YARIN TASDİKLEYECEK

ABD Başkanı Donald Trump'ın, sonuçlarını kabul etmeyip tersine çevirmekte ısrara devam etmesi halinde, matematiksel olarak, 20 delegeli Pennsylvania'daki sonuçları 'değiştirmesi' şart. Ancak eyalet yetkililerinin, seçimi Joe Biden'ın kazandığını yarın (pazartesi) tasdiklemesi bekleniyor. Biden bu eyalette 81 bin oy farkla kazanmıştı.

Uzmanlar, Trump'ın mahkeme yoluyla sonuçları değiştirmesinin mümkün görünmediğini, zira usulsüzlük iddialarına somut kanıt bulunmadığını vurguluyor. Trump'ın ekibi, sonuçların çok yakın çıktığı altı eyalette onlarca farklı dava açmış durumda. Ancak Georgia, Michigan ve Arizona'da sonuçların tasdiklenmesini engelleme amaçlı davalar da reddedilmişti. (DIŞ HABERLER)