'Penis sayacım yok' diyen İtalyan siyasetçiye istifa çağrısı

İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Vittorio Sgarbi'nin bir etkinlikte sarf ettiği cinsiyetçi ifadeler eleştirilere sebep oldu. Beş Yıldız hareketi, Sgarbi'nin istifasını talep etti.

Fotoğraf: Wİkimedia Commons / Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da aşırı sağcı Georgia Meloni hükümetinin Kültür Bakanlığı'nda müsteşar olan Vittorio Sgarbi, başkent Roma'da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmanın basına yansıması sonrası tepkiyle karşılaştı. Haziran ayında MAXXI Modern Sanatlar Müzesi'nde yaptığı konuşmada kaç kadınla birlikte olduğunu anlatan, penisinden 'bilgi organı' olarak söz eden ve cinsiyetçi küfürler eden siyasetçinin istifası talep edildi.

Daily Mail'in haberine göre, bugüne kadar 'bin 500 kadınla yattığını' iddia eden 71 yaşındaki Sgarbi, eleştirilere sebep olan konuşmasını müzenin yaz sezonu açılış etkinliğinde yaptı. İtalya basınına yansıyan videoda, Sgarbi'nin 'ayda dokuz kadınla' birlikte olduğundan bahsettiği, 'fakat penis sayacı olmadığı için tam sayıyı bilemediğini' söylediği görüldü.

'TRAJEDİ'

21 Haziran'da gerçekleşen etkinlikten basına yansıyan habere göre, sahnedeyken telefonu çalan bakanlık müsteşarı Sgarbi, karşıdaki kişiyle yaptığı konuşmada İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi hakkında da konuştu. Berlusconi'nin 'hayatı boyunca yüzden az kadınla yattığını' söyleyen siyasetçi, bu durumu 'trajedi' olarak adlandırdı. 

Konuşmasının bir noktasında Fransalı yazar Michel Houellebecq ile yaptığı bir konuşmaya da değinen Sgarbi, "Belli bir noktada, 67 yaşına geldiğinde, prostat gelir ve penis gider" dedi. İtalyan rock şarkıcısı Morgan'ın "Peki kaç kadınla yattın?" sorusuna yanıt veren Sgarbi, "Penis sayacım yok, yani bilmiyorum. Ama büyük (İtalyan edebiyatçı) Califano gibi yanıt verebilirim. Ayda ortalama üç kadın olduğunu tahmin ediyorum. Aktif olduğumda bu ayda 9 veya 12 olabiliyordu. Yani en az bin 500 ediyor" ifadelerini kullandı.

'YANLIŞ YÜZYILI SEÇTİNİZ'

İtalyan siyasetçinin konuşma yaptığı 45 dakikalık video, La Repubblica gazetesinin de aralarında olduğu basın kuruluşlarınca kamuoyuyla paylaşıldı. Haberlere göre, MAXXI müzesinin 49 çalışanının 44'ü ortak bir mektup yazarak müze başkanında müzenin 'değerlerini korumasını' talep etti. Muhalefetteki Beş Yıldız hareketi de müsteşarın istifasını istedi. Beş Yıldız, müsteşarın yorumlarının 'ciddi ve cinsiyetçi' olduğunu söylerken siyasetçi Carlo Calenda da Sgarbi'yi 'yüz karası' sözleriyle eleştirdi. Calenda, "Amacınız burjuvaları etkilemekse yanlış yüzyılı seçtiniz. Şok olmuyoruz, sıkılıyoruz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)