Pasaportunu yeniletmek istemişti: 'Vatansız' olduğunu öğrendi

ABD'de doğan 61 yaşındaki hekim Sobhani, pasaportunu yeniletmek istediğinde ABD vatandaşı olmadığını öğrendi.

Fotoğraf: Instagram
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Virginia eyaletinde yaşayan tıp doktoru Siavash Sobhani, doğduğu, okula gittiği ve 30 yılı aşkın bir süredir doktorluk yaptığı ABD'nin vatandaşı olmadığını, aslında 'haymatlos' yani 'vatansız' olduğunu öğrendi. 

The Washington Post'un haberine göre, Sobhani, ABD vatandaşı sayılmadığını pasaportunu yeniletmek istediğinde şans eseri öğrendi. Daha önce pasaportunu defalarca sorunsuz bir biçimde yenilettiğini anlatan Sobhani, ailesiyle temmuz ayında yapacakları tatil öncesinde pasaportunu vakitlice yeniletmek istiyordu. Fakat bu süreçte, 61 yaşında, vatandaşı olduğunu düşündüğü ABD'nin vatandaşı olmadığını öğrenmiş oldu.

'BABANIZ YÜZÜNDEN SİZE VATANDAŞLIK VERİLEMEZ'

Sobhani, yenilenmiş bir pasaport yerine ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir mektup aldı. Mektupta, doğduğu zaman kendisine ABD vatandaşlığı verilemeyeceği, çünkü babasının İran Büyükelçiliği'nde diplomat olduğu yazılıydı. Mektup, Sobhani'yi sürekli oturma izni için başvuruda bulunabileceği bir internet sitesine de yönlendiriyordu. 

İç hastalıkları uzmanı Sobhani, mektubu gördüğünde 'şoka uğradığını' anlattı. "Ben bir doktorum. Ömrüm boyunca buradaydım. Vergimi verdim, başkanlık seçimlerinde oy kullandım" diyen Sobhani, "Sonra 61 yaşınıza geldiğinizde, 'A, pardon; bir hata olmuş, artık ABD vatandaşı değilsiniz' deniyor. Bu gerçekten ama gerçekten şok edici" dedi.

'DAHA ŞİMDİDEN 40 BİN DOLAR MASRAF ÖDEDİM'

Bu durumla birlikte Sobhani başka soruları da düşünmek durumunda kaldı: Doktor olarak çalışmaya devam edebilecek miydi? Ya da sosyal güvenlik durumu bu yeni gelişmeden nasıl etkilenecekti? Sobhani, kendisinden istendiği üzere sürekli oturma izni için başvuru yaptı.

Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, sorunun çözülmesi için halihazırda 40 bin lira masraf ödediğini anlatan Sobhani'nin vatandaşlığı ABD hükümeti tarafından kendi yaptığı herhangi bir şey sebebiyle alınmamıştı. Mektup, bürokratik bir sebebe işaret ediyordu. Buna göre, ABD'de diplomatik dokunulmazlığı olan anne-babaların çocuğu olarak dünyaya gelen kişiler doğumda vatandaşlık hakkına sahip olamıyorlardı.

BABASI, İRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE GEÇİCİ BİR İŞE GİRMİŞ

Mektubu aldıktan sonra ailesinin tarihini araştırmaya başlayan Sobhani, anne-babasına ne olduğunu soramadığını, çünkü babasının hayatını kaybettiğini, annesinin ise demans hastası olduğunu anlattı. Sobhani, sonunda şu sonuca ulaştı: Babaları askeri öğrenciyken, Kansas'ta dünyaya gelen ağabeyi, ameliyat olmasını gerektiren, doğuştan gelen bir hastalıktan mustaripti. Ailesinin ameliyat için ülkede daha fazla kalabilmesini isteyen baba, o dönemde, Ekim-Kasım 1961'de İran Büyükelçiliği'nde geçici bir işe girmişti.

Doğum belgesine göre, Walter Reed Ordu Tıp Merkezi'nde dünyaya gelen Sobhani'nin ailesi, kendisi çocukken uzun yıllar Türkiye'de yaşamış, ardından kendisi Georgetown Hazırlık Okulu'na gitmek için Washington'a dönmüştü. Sobhani, İran hükümetine karşı açıklamalarda bulunduğu ve ağabeyi 2012 yılında Maryland'den senatör adayı olduğu için İran'da güvenli bir şekilde yaşayamayacağını söyledi. Bazı milletvekillerinden de yardım isteyen Sobhani, daha ne kadar 'vatansız' kalacağını ise bilmiyor. (DIŞ HABERLER)