Parlamentoda çoğunluğu kaybeden Macron ittifak arayışında

Fransa'da 20 yıl sonra ilk kez cumhurbaşkanına parlamentoda çoğunluğu kaybettiren seçimler sonrası Macron'dan muhalefet partilerine ittifak çağrısı geldi. Macron, "Siyasetin ötesine geçelim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 19 Haziran'da yapılan seçimlerde parlamentoda çoğunluğu kaybeden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ulusa sesleniş konuşması yaptı.

AFP'nin haberine göre Macron, konuşmasında parlamentodaki gruplara "ne kadar ileri gitmeye hazır olduklarını göstermeye" çağırdı. Fransa toplumunda derin kırılmalar ve bölünmeler olduğunu söyleyen Macron, bunun Ulusal Meclis'in yapısına yansıdığına dikkat çekti.

Parlamento seçimlerinin ülkedeki sosyal sorunları gösterdiğini "kabul ettiğini" ifade eden Macron, muhalefet partilerini ise mevcut sorunların aşılması için "siyasetin ötesine geçmeye" çağırdı. Fransa Cumhurbaşkanı, konuşmasında "Siyasi sorunlar durağanlıkla değil, diyalog ve 'birbirini dinlemeye isteklilik' ile aşılabilir" dedi, nisan ayı seçimlerinde vaat ettiği reform planlarını hayata geçireceğini de sözlerine ekledi. 

MERKEZ SAĞ EN OLASI İTTİFAK

Ülke basınında yer alan haberler, Macron'un koalisyonuyla ittifak yapmaya en yakın grubun merkez sağ Cumhuriyetçiler (Les Républicains) olduğuna dikkat çekiyor. Les Républicains lideri Christian Jacob ise Macron'la salı günü yaptığı görüşme sonrası "partisinin muhalefette kalmayı tercih ettiğini" söylemişti. 

Fransa seçimlerinde sol ittifak NUPES'in elde ettiği oylar, Macron'un koalisyonuna parlamentoda çoğunluğu kaybettirmiş, aşırı sağcı Marine Le Pen'in grubu ise oylarını artırmıştı. Seçimler ülkede 20 yıl sonra ilk kez bir cumhurbaşkanının Ulusal Meclis'te çoğunluğu kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. (DIŞ HABERLER)