Paris'te elektrikli scooter'lar için referandum

Paris'te kullanıcıların trafik kurallarına uymadığı gerekçesiyle, elektrikli scooter kiralayan şirketlerin şehirde çalışmaya devam edip etmemesine dair referanduma gidilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'te, scooter kiralama hizmetlerinin faaliyet göstermeye devam etmesine izin verilip verilmeyeceği konusunda 2 Nisan'da referanduma gidilecek. Referandumda, scooter kiralayan şirketlerin Paris'te çalışmaya devam edip etmemeleri halka sorulacak.

'SCOOTER'LAR SEİNE NEHRİ'NE ATILIYOR'

Konunun 'halkı çok böldüğünü' söyleyen Paris Valisi Anne Hidalgo, kullanıcıların trafik kurallarına uymaması ve dikkatsiz kullanım nedeniyle şikayet geldiğini söyledi. The Guardian'ın aktardığına göre, çoğu zaman kaldırım üzerinde kullanım yasağının delindiğini, dikkatsiz park edildiğini ve scootler'ların Seine Nehri'ne atıldığını söyleyen Hidalgo, 2 Nisan'da planlanan referandumda tek bir soru olacağını dile getirdi: ''Şehir içerisinde scootlar'ların kiralanması devam etsin mi etmesin mi?"

'YALNIZCA ÖZEL ŞİRKETLERİ KAPSAYACAK'

Scooter'ların kiralanmasının yasaklanmasından yana olduğunu söyleyen Hidalgo, Parislilerin kararına saygı duyacağını belirtti. Paris Valisi, kişilere ait scooter'ların referandumda hedef alınmadığını, referandumun yalnızca kiralama yapan şirketleri kapsayacağını da sözlerine ekledi. 

AFP'ye konuşan Hidalgo'nun kentsel ulaşımdan sorumlu yardımcısı David Belliard, bir maliyet-fayda analizinden sonra da scooter kiralanması planlarını desteklemediğini, ayrıca 'yolları kapatmaları ve tehlikeli olmaları nedeniyle sokakları güvenli tutabilmek amacıyla yasaklanmaları gerektiğini' savundu. 

 Ne olmuştu?

Paris'te Lime, Dott ve Tier isimli 3 şirketin kiralamaya sunduğu 15 bin scooter bulunuyor. Geçtiğimiz eylül ayında başkent yönetimi sorumsuz sürücüleri ve yanlış kullanımları engellemedikleri halde, lisanslarını yenilemeyeceklerini açıklamıştı. Kasım ayında şirketler bazı değişikliklere giderek, scooter'lara plaka takmış, yasak olduğu halde kırmızı ışıkta geçen veya iki kişi kullanmaya çalışanları takibe almayı kolaylaştırmaya çalışmıştı. (DIŞ HABERLER)