Pandemi kadınların adet düzenini neden bozdu?

Covid-19 pandemisi bir yılını doldururken, anketlere göre dünya çapında milyonlarca kadının bu süreçte adet düzenleri bozuldu. Peki bunun sebebi ne, pandemi adet düzenlerini neden etkiledi?  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü pandemisi nedeniyle birçoğumuzun son bir yılı stres kaynaklı düşük enerji seviyeleri, uyku bölünmeleri, başağrıları ve psikolojik dalgalanmalarla geçti. Kadınlarda ise bu stresin önemli bir yansıması, adet düzenlerinde bozulma oldu. Anketler, birçok kadının bu sorunu yaşadığını ortaya koydu.

'KADINLARIN EN AZ YÜZDE 53'Ü ETKİLENDİ'

Biyoanalitik şirketi Orreco'nın spor alanında çalışan bilim insanlarıyla gerçekleştirdiği ankete katılan 749 kadının yüzde 53'ü, pandemi sürecinde adet düzenlerinde değişiklik olduğunu, psikolojik etkilerin arttığını ve daha uzun döngüler yaşarakat adetlerinin geciktiğini söyledi. Jinekolog Anita Singh'in mayıs ayında Instagram'da açtığı ankette de benzet bir sonuç çıktı. Singh, kadınların adet döngülerinde bir değişim veya farklı hormonal semptomlar görüp görmediklerini sordu; 5 bin 677 katılımcının yüzde 65'i 'evet' yanıtını verdi.

'SANKİ ADETİM BİLE TENEZZÜL ETMEK İSTEMİYOR'

The Guardian gazetesine konuşan birçok kadın da, pandemi döneminde adet öncesi sendromunu çok daha zor geçirdiklerini, 'delirecek gibi' hissettiklerini, 'fiziksel ve duygusal olarak tamamen enerjisi çekilmiş günler yaşadıklarını' söyledi. Bir kadın, pandemi stresiyle bütün düzeninin bozulduğunu söyleyerek "Sanki adetim bile hiçbir şeye tenezzül etmek istemiyor" dedi. 

SÜREKLİ STRES HORMONU, ÜREME HORMONLARINI BASTIRIYOR

Uzmanlara göre, sürekli stres altında olmak insanları daimi bir 'savaş ya da kaç' modunda tutuyor. Böreküstü (adrenal) bezleri, insan vücudunu tehditlere yanıt vermeye hazır tutmak için beyine stres hormonu kortizolu salgılama talimatı veriyor. Ancak beynin vücüda, pandemi sürecinde ortaya çıkan anksiyete, değişen koşullar, çocukların evde eğitim alması, evden çalışma, ev işleri, yalnızlık veya hastalık endişesi gibi durumlar için sürekli 'yanıt verme' ve kortizol salgılama talimatı vermesi, üreme hormonlarını bastırarak normal seviyelerin altına düşürebiliyor. Bu da, düzensiz yumurtlamaya yani adet döngüsünde kesintilere veya bazı durumlarda hiç adet görmemeye kadar varabiliyor.

Uzmanlar bu sorunu yaşayan kadınlara stres seviyelerini azaltmanın yollarını bulmalarını, tiroid ve D vitamini tetsleri yaptırmalarını öneriyor. (DIŞ HABERLER)