Panama'da maden protestolarına silahlı saldırı: 2 ölü

Panama'da hükümetin Kanadalı bir şirketle yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto edenlerin üzerine ateş açıldı. İki kişinin öldüğü saldırının şüphelisi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Amerika ülkesi Panama'da, hükümetin Kanadalı bir şirketle imzaladığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto edenlere ateş açan saldırgan 2 kişiyi öldürdü.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, hükümetin Kanadalı şirketle yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto etmek için otoyolu kapatanlara ateş açıldı. Ulusal Polis'ten yapılan açıklamada, Inter-Amerikan Otoyolu'nda eylem düzenlendiği esnada kimliği belirsiz bir kişinin göstericilere ateş açtığı ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Güvenlik güçleri, olayın ardından kalabalığa ateş açan saldırganı gözaltına aldı.

SÜRÜCÜ, YOLU KAPATAN PROTESTOCULARI VURDU

Panama basınına yansıyan haberlere göre, saldırı 7 Kasım Salı günü yerel saatle 15.00 sıralarında Pan-Amerikan Karayolu üzerindeki protesto gösterisi sırasında gerçekleşti. 

Buna göre, Kenneth Darlington isimli 77 yaşındaki bir erkek, aracıyla karayolunda ilerlerken, yolun protestocular tarafından kapatılması sebebiyle aracını durdurdu. İspanyol haber ajansı EFE muhabirinin paylaştığı video görüntüsünde, adamın aracından indiği, protestocularla kısa bir süre konuştuktan sonra yolun üzerinde duran nesneleri kaldırmaya çalıştığı, sonrasında ise silahını ateşlediği görüldü. 

Darlington'ın boynundan vurduğu Abdiel Díaz olay yerinde hayatını kaybederken, bir diğer protestocu Iván Rodríguez diğer protestocular tarafından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Panama Ulusal Polisi, olayın ardından Darlington'ı gözaltına aldı ve Chame polis merkezine götürdü. Polisin yayınladığı video görüntülerinde de saldırganın ellerinin kelepçelendiği ve bu şekilde polis aracından polis merkezine götürüldüğü görüldü. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda silahlı saldırganın ABD vatandaşı olduğu iddia edildi.

PROTESTOLAR 20 EKİM'DEN BU YANA DEVAM EDİYOR

Panama hükümetinin Kanadalı maden şirketi ile yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasının devleti zarara uğrattığı ve çevreye ciddi zarar verdiği gerekçesiyle göstericiler, hükümeti 20 Ekim'den bu yana protesto ediyor.

Başkent Panama'da caddeleri trafiğe kapatan binlerce kişi, şirketle yapılan sözleşmenin tamamen iptalini istedi. Bölge basınında çıkan haberde, Devlet Başkanı Laurentino Cortizo hükümetinin maden sözleşmesini yasalara aykırı ve ihalesiz şekilde Kanadalı şirketle yaptığı öne sürüldü. (DIŞ HABERLER)