Pakistan'da sekiz yaşındaki çocuğa 'dine küfretme' suçlaması

Pakistan'da sekiz yaşındaki bir çocuğun 'dine küfretmek'le suçlanması tepki çekti. Olayın ardından bir Hindu tapınağı saldırıya uğrarken, ailesi çocuğun suçunun ne olduğunu bile anlamadığını söyledi.

Hindu tapınağını hedef alan saldırının ardından yüzlerce Pakistanlı Hindu ve Hıristiyan sokağa döküldü.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'daki tartışmalı 'dine küfretme' yasasının hedefinde bu kez sekiz yaşındaki Hindu bir çocuk var. Çocuk, Pakistan'da dine küfretmeyi idam dahil bir yaptırıma tabi tutan yasa çerçevesinde bugüne dek suçlanan en genç kişi oldu.

Bir çocuğun bu yasa çerçevesinde suçlanması uzmanların tepkisini çekti. Ancak çocuğun geçtiğimiz hafta kefaletle serbest bırakılmasının ardından bir grup Müslümanın Hindu tapınaklarına saldırdığı, askerin asayişi sağlamak için önlemler aldığı belirtiliyor.

AİLE POLİS KORUMASINA ALINDI

The Guardian gazetesinin haberine göre, Pencap eyaletinin muhafazakâr Rahim Yar Khan bölgesinde yaşayan sekiz yaşındaki çocuk, bir medresenin kütüphanesinde dini kitapların bulunduğu bölümde halının üzerine kasıtlı olarak idrarını yapmakla suçlanıyor. 'Dine küfretme yasası' çerçevesinde cezaevine atılan çocuk kefaletle serbest bırakılsa da, polis koruması altına alınan ve olası saldırılardan korkan aile tepkili.

'SUÇUNUN NE OLDUĞUNU HÂLÂ ANLAMIYOR'

Aile, Hindu tapınaklarını hedef alan saldırıların ardından evlerini terk etti. The Guardian'a yaptıkları açıklamada da, "Çocuk dine küfretme yasasından haberdar bile değil... Suçunun ne olduğunu ve neden bir hafta cezaevinde tutulduğunu hâlâ anlamıyor" ifadelerini kullandı. Saldırı tehdidi nedeniyle işyerlerine gidemeyen aile, bölgede yaşayan azınlıkların korunmasını istedi.

'DİNE KÜFÜR'LE SUÇLANANLAR SALDIRIYA UĞRUYOR

Pakistan'daki 'dine küfretme' yasası uluslararası alanda yıllardır tepki çekiyor. Yasa çerçevesinde 1986'dan beri idam da öngörülüyor. Bugüne dek kimse 'dine küfretme' suçundan idam edilmedi ama çok sayıda kişi bu yasayla suçlandıktan sonra saldırıya uğradı veya öldürüldü.

'FANATİZM ARTIYOR'

Şimdi bir çocuğun da bu yasadan suçlanması sonrasında hukuk uzmanları tepkili. Pakistan Hindu Konseyi'nin başkanı da olan milletvekili Ramesh Kumar, "Tapınağa düzenlenen saldırı ve sekiz yaşındaki çocuğa yönelik dine küfretme suçlaması beni gerçekten şoke etti. Hindu toplumunun yaşadığı 100'den fazla ev saldırı korkusuyla boşaltıldı" dedi.

İnsan hakları aktivisti Kapil Dev, "Çocuk hakkındaki suçlamaların derhal düşürülmesini talep ediyorum ve hükümete, aile ile kaçmak zorunda kalanlara güvenlik sağlama çağrısında bulunuyorum. Hindu tapınaklarına yönelik saldırıların son yıllarda artması, artan aşırılıkçılığı ve fanatikliği gösteriyor" diye konuştu.

TUTUKLANAN OLMADI

Rahim Yar Khan bölgesinin polis sözcüsü Ahmad Nawaz ise Hindu tapınağına saldıran kişilerin arandığını ama henüz kimsenin tutuklanmadığını açıkladı.

Pakistan Başbakanı İmran Han da tapınak saldırısını kınayıp, hem saldırganların bulunması hem de yaşananlara göz yuman polis memurları hakkında işlem yapılması talimatı verdi. Han, hükümetin tapınağı onaracağını da söyledi.

YENİ DELHİ'DEN PROTESTO NOTASI 

Gerilim, Hindistan-Pakistan ilişkilerine de yansıdı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, bir Pakistanlı diplomatı çağırarak tapınak saldırısı konusunda protesto notası verdi; görüşmede nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Pakistan'daki dini azınlıkların korunmasını talep etti. (DIŞ HABERLER)