Pakistan İklim Bakanı: Ülkenin üçte biri su altında

Pakistan İklim Bakanı, 14 Haziran'dan bu yana etkili olan şiddetli yağışlar sebebiyle ülkenin üçte birinin su altında kaldığını, suyu tahliye edecek kuru arazinin kalmadığını belirtti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'da 14 Haziran'dan bu yana etkili olan muson yağmurları sebebiyle meydana gelen sellerin yol açtığı yıkım henüz tam olarak kestirilemiyor. 

BBC'nin haberine göre, Pakistan İklim Bakanı Sherry Rehman, ülkenin üçte birinin tamamen sular altında kaldığını belirtti. AFP’ye konuşan Rehman, “Kelimenin tam anlamıyla, Pakistan'ın üçte biri şu anda su altında, bu da geçmişte gördüğümüz her sınırı, her normu aşmış durumda. Daha önce böyle bir şey hiç görmedik. Büyük bir okyanus gibi. Suyu tahliye edecek kuru arazi bile kalmadı” dedi. Rehman, sel felaketinin "hayal edilemez boyutlarda bir kriz" yarattığını belirtti.

Tarihi felakette şu ana kadar bin 136 insanın öldüğü açıklandı.

Pakistan hükümeti, iklim krizini sorumlu tuttukları ve hazirandan beri devam eden muson yağışlarının son on yılda kaydedilen en şiddetli yağış olduğunu belirtiyor. 2010 yılındaki şiddetli muson yağışlarının sebep olduğu sel felaketinde 2 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

ÖLENLERİN ÜÇTE BİRİ ÇOCUK

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zardari ölenlerin üçte birinin çocuk olduğuna inandıklarını belirtti. 

Dağlık bölgede yaşayan binlerce kişiye tahliye emri verildi, ancak yetkililer mahsur kalanlara ulaşmak için mücadele ediyor. Başbakan Şahbaz Şerif, selin etkili olduğu bölgelerden biri olan Swat Vadisi’nin üzerinde helikopterle gezindikten sonra "Köyler peş peşe yok oldu. Milyonlarca ev yıkıldı" açıklamasını yaptı.

NÜFUSUN YEDİDE BİRİ ETKİLENDİ

Yetkililer, 33 milyondan fazla Pakistanlı'nın -nüfusun yedide biri- sel felaketinden etkilendiğini tahmin ediyor.

Pakistan hükümeti yardım kuruluşlarından ve dost ülkelerden mali yardım istedi.

Planlama ve Kalkınma Bakanı Ahsan İkbal Reuters'a verdiği demeçte, "Bunu belirlemek için çok erken ama tahmini olarak zarar 10 milyar dolardan yüksek" dedi. İkbal, ülkenin pamuk mahsulünün neredeyse yarısının sular altında kaldığını ve sebze, meyve ve pirinç tarlalarının ciddi hasar gördüğünü de sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)