Özvar açıkladı: YÖK yapay zeka danışma birimi kuruyor

"Eğitimde, araştırmada kullanmanın yanı sıra yapay zeka üretmekle alakalı üniversitelerin önünde ödev bulunmaktadır" diyen YÖK Başkanı Özvar, "yapay zeka program danışma birimi" kurulacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'de üniversitelerin yapay zekayı eğitimde, araştırmalarda kullanmanın yanı sıra yapay zeka araçlarının üretilmesinde çok önemli ödevlerinin olduğunu söyledi.

Özvar, YÖK'ün ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde tüm gün süren Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı'na katıldı.

Çalıştayın kapanış konuşmasını da yapan YÖK Başkanı Özvar toplantıda, mühendislik bölümlerinin yanı sıra güzel sanatlardan hukuka, tıptan iletişime, iktisattan tarihe kadar farklı alanlardaki akademisyenlerin katkılarını aldıklarını anlattı. 

Erol Özvar, yükseköğretim hayatında akademik başarının; sorumluluk, gayret, çaba ve kapasite ile mümkün olabildiğine işaret ederek, yapay zeka araçlarının fırsatlar sunarken etik ve hukuki sorunlar da doğurabildiğini vurguladı: "YÖK ve hocalar olarak inanıyoruz ki, yapay zeka kullanım alanında, yani uygulama itibarıyla belirli ahlaki veya hukuki ilkelere sadık kalmak kaydıyla insanların üretkenliklerini artırabilir. Önemli olan bu üretkenliği kendi ortaya koyduğu çabasıyla beraber kurallara uyarak, prensiplere sadık kalarak yapabilmesidir. Sadece Türkiye'de değil, diğer bütün dünya yükseköğretim sistemlerinde de yapay zekanın kullanımına ilişkin en önemli tartışmalar 'etik' ve 'hukuki' alanda meydana gelecektir."

Yapay zeka konusundaki planlamanın, sadece metin bazlı yapay zeka uygulamaları şeklinde değil, görüntülemeden müziğe, tasarımdan resme kadar tüm alanların bütün olarak düşünülerek yapılması gerektiğine işaret eden Özvar, "İnşallah 2024 itibarıyla bu temalar, yükseköğretim kurumlarımızın programları içine yavaş yavaş yerleştirilmeye başlanacak ve yazılım ve iletişim temelli programları üniversitelerimizle buluşturacağız." diye konuştu.

Özvar, YÖK'te "yapay zeka program danışma birimi"nin kurulacağını da ifade etti. (HABER MERKEZİ)