Özhaseki: ABD'de 2 sene önce kasırga oldu, hâlâ devlet oraya giremedi

Deprem bölgesinde çalışmaların sürdüğünü söyleyen Mehmet Özhaseki, "Büyükelçiler bize 'Böyle bir depremin dörtte birini kendi ülkemizde yaşasaydık altından kalkamazdık' dediler" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde "Merkez Riskli Alan 1'inci Etap Emlak Konut Temel Atma Töreni"ne katıldı.

DHA'nın haberine göre, tören öncesinde konuşma yapan Mehmet Özhaseki, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde herkesin deprem bölgesine yardım çalışmalarına destek verdiğini söyledi.

"O günlerde evinde keyifle oturup çorbasını içen var mıydı? Çayını, çorbasını içen, türkü dinleyen var mıydı?" diyen Özhaseki, "Herkes gözyaşı döküyor, herkes 'elimden ne gelir', 'ne yapabilirim' diye bir gayretin içerisindeydi. O dönemde kumbarasındaki paraları gönderen çocukları gördük. Çeyizlik parasını, hac parasını gönderenleri gördük" dedi.

Yabancı diplomatların deprem bölgesini ziyaret ettiğini belirten Özhaseki, "O bölgelere gelen yabancı misyon şefleri, büyükelçiler bize 'Bakın biz böyle bir depremin dörtte birini kendi ülkemizde yaşasaydık altından kalkamazdık' dediler. ABD'de 2 sene önce kasırga oldu, hâlâ devlet oraya giremedi. Almanya'da 1,5 yıl önce bir sel felaketine uğrayan bölgede, geçen gün vatandaşlar daha devlet gelmedi diye eylem yapıyordu. Çok şükür bizler millet olarak yaraları sarmak için gayret ettik. Böyle bir milletin üyesi, ferdi olmak, o milletten bir parça olmak hepimiz için bir gurur meselesi olsa gerek" diye konuştu.

'1 MİLYON 900 BİN VATANDAŞIMIZ EVİNDEN UZAKTA'

Bakan Özhaseki, deprem nedeniyle 1 milyon 900 bin kişinin evlerinden uzakta olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bir taraftan evleri yapmaya başladık. 200 bine yakın ihale yaptık, evler yapılıyor. 2-3 ay sonra yavaş yavaş teslimine geçeceğiz. Bizi gece gündüz meşgul eden, uykusuz bırakan, belki de gülmemize bile engel olan bir iş var, o da şu: 1 milyon 900 bin vatandaşımız şu anda evlerinden uzaklar. Ya konteyner kentlerde yaşıyorlar. Ya kira yardımında bulunuyoruz. Ya da sosyal tesislerimizdeler. Orada konteynerlerde hayat sürmek çok zor. Onları yerine yerleştirene, evlerine oturtuncaya kadar hiçbirimiz tatil yapmayacağız. Gece gündüz çalışacağız, inşallah o vatandaşlarımızın duasını almaya gayret edeceğiz. O bölgelerde inşaatlarımız devam edecek."

'İSTANBUL'U DA KOCAELİ'Yİ DE HAZIRLAMAMIZ LAZIM'

Son depremlerden sonra inşa edecekleri konutların 9 şiddetindeki depremlere bile dayanacağını vaat eden Özhaseki, "Bundan sonra öyle konutlar inşa edeceğiz ki; 9 şiddetinde deprem olsa bile, hiçbirimiz yerimizden kımıldamadan hayatımızı sürdüreceğiz. İstanbul için de Kocaeli için de her yer için kentsel dönüşüm için bakanlık olmazsa olmaz. Elinde imkanlar var. Bunları yapalım. Hiçbir parti farkı gözetmeksizin kim ki kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa başımın üstünde yeri var. Kapımız sonuna kadar açık. Bizim hepimizin el birliği ile bu işten çıkmamız lazım. İstanbul’u da Kocaeli’mizi de hazırlamamız lazım. Özellikle 1999’dan önce yapılmış olan binaların hepsinin risk taşıdığını bilelim. Güçlendirebilen güçlendirsin. Müracaat edin ve kentsel dönüşümü yapalım" ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki'nin konuşmasının ardından temel atma töreni gerçekleştirildi. (HABER MERKEZİ)