Özgürlükçü Demokrasi davasında bilirkişi kararı

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 7 çalışanın yargılandığı davada mahkeme, gazetenin “örgüt” hedef ve amaçları doğrultusunda kurulup kurulmadığına dair bilirkişi raporunun istenmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde çalışan 6 gazeteci ve bir gazete dağıtımcısı hakkında istinafta bozulan ve yeniden görülmeye başlanan davanın 6’ncı duruşması görüldü. “PKK’ye üye olmak”, “PKK propagandası yapmak”, “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” ve “Suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla Çağlayan’da bulunan İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, yargılanan gazeteci Reyhan Hacıoğlu, Hicran Urun, İshak Yasul ve Mehmet Ali Çelebi’nin yanı sıra avukatları Sercan Korkmaz, Özcan Kılıç ve Meral Hanbayat katıldı. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, söz verilen gazeteciler, yaptıkları gazetecilik faaliyetinden ötürü yargılandıklarını ifade etti. Söz verilen İddia makamı ise daha önce  verdiği ceza talepli mütalaasını tekrarladı. Mütalaaya karşı söz alan Urun, iddianame ve mütalaaya konu olan faaliyetlerin tümünün haber olduğu vurgu yaptı. 

BERAAT TALEBİ

Muhalif gazetecilik faaliyetlerinin suç konusu haline getirilmeye çalışıldığını dile getiren Urun, suçlamalara tepki göstererek, beraat talebinde bulundu. Söz alan Çelebi ise konjonktüre göre hareket edildiğini dile getirdi. Söz alan Hacıoğlu da gazeteciliğin yargılanmaya çalışıldığını belirterek, haklarında adli kontrol şeklinde devam eden uygulamanın  kaldırılmasını talep etti. Söz alan avukatlar ise, ceza talepli mütalaaya karşı savunmak yapmak üzere ek süre talebinde bulundu. 

BİLİRKİŞİ KARARI

Ara kararını oluşturan mahkeme, Engin Basın Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketin’nin ticari kaygılar dışında “örgüt”  hedeflerine ulaşması için kurulup kurulmadığına ve bu çerçevede faaliyet yürütüp yürütmediğine dair bilirkişi raporunun istenmesine karar verdi. Raporun ardından müdafi avukatların beyanlarının alınmasına karar veren mahkeme, adli kontrol uygulamasının kaldırılmasına dair talepleri de reddederek, duruşmayı 22 Mart’a erteledi. (HABER MERKEZİ)