Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, MEB’e karne verdi: Sıfır

Ankara'da bir araya gelen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri, bakanlığa karne verdi: “Özel sektör öğretmenlerini yok sayan MEB’e sıfır veriyoruz."

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - 2021-2022 eğitim öğretim yılı öğrencilerin karne almasıyla tamamlandı. Ankara'nun Ulus semtinde bir araya gelen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri, “Özel sektör öğretmenlerini yok sayan Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) sıfır veriyoruz” diyerek eylem yaptı.

Eylemde “Öğretmene değil, patronlara güvence”, “Taban maaş hakkını geri alacağız”, “Öğretmenler birlikte güçlü” sloganları atıldı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın eylemine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ile Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası da destek verdi.

‘PATRONUN İKİ DUDAĞI ARASINDA GÜVENCESİZ ÇALIŞIYORUZ’

Rehabilitasyon merkezinde çalışan Arzu Baştürk, patronların iki dudağı arasında güvencesiz ve asgari ücretle geçinmeye mecbur bırakıldıklarını belirtti ve şunları söyledi:

“Haftada 40 saat, 5 gün çalışıyorum. Birçok arkadaşımız denetimlerin olmaması dolayısıyla belirli süreli iş sözleşmeleriyle asgari ücretle veya altında çalışıyor. Uzun süre çalışan arkadaşlarımız kıdem tazminatı alamıyor. Yasadışı bir şekilde özel okullarda 10 aylık sözleşmeler yapılıyor. Asgari ücretin altında çalışan arkadaşlarımız sigorta parasını elden patrona teslim etmek zorunda kalıyor.”

‘MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PATRONLARIN SUÇ ORTAĞIDIR’

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Eğitim Sekreteri Umut Erkut, son 20 yılda özel sektörün eğitim alanındaki payının yüzde 5’ten yüzde 25’e çıktığını, bu alanda 400 bin eğitim emekçisinin çalıştığını dile getirdi.

“Güvencesizliği en yoğun şekliyle yaşayan özel sektör öğretmenleri on aylık sözleşmelerle, asgari ücretin altında ya da asgari ücret düzeyinde maaşlarla, eksik yatırılan sigorta primleriyle, -birçoğu- sigortasız ve yoğun mobbinge maruz kalarak çalıştırılmaktadır” diyen Erkut, bakanlığın çalışma şartlarını denetlemediğini ifade etti.

Umut Erkut, “Bu acımasız şartların sorumluluğu patronlara aittir fakat MEB bu çalışma koşullarını denetlemeyen, görmezden gelen, şikâyetlere kulak tıkayan yaklaşımıyla bu şartların oluşumunda ve devamında suç ortağıdır” dedi.

‘ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ YOK SAYILIYOR’

Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarlandığı dönemde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Öğretmenler ihtiyaçlarını kendileri belirleyecek, öğretmenlerin talepleri dikkate alınacak. Özel sektör öğretmenlerinin şartlarına dair düzenlemeler kanuna dâhil edilecek” sözlerini hatırlatan Erkut, kanunda özel sektör öğretmenlerinin adının dahi anılmadığını söyledi.

Erkut, “MEB bu yaklaşımıyla açıkça patronların nabzını yoklamış, sermayenin tepkisini gözeterek özel sektörde görev yapan eğitim emekçilerini görmezden gelmiş, yok saymıştır” diye konuştu.

‘ÖĞRETMENLERİN GERÇEK TALEPLERİNİ İÇEREN BİR MESLEK KANUNU İSTİYORUZ’

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Eğitim Sekreteri Umut Erkut sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yüz binlerce öğretmeni görmezden gelemezsiniz. Özel sektör öğretmenlerini patronların insafına bırakılmış şartlarda çalıştıramazsınız. Şikâyetlerimizi görmezden gelerek, taleplerimizi yok sayarak bizlere güvencesizliği dayatamazsınız. Denetim yapmayarak, yapılan denetimleri göstermelik düzeyde tutarak emeğimizin sömürülmesine daha fazla göz yumamazsınız. Özel sektör öğretmenlerinin geçmişte bir araya gelememiş olmasını fırsat bilen patronların alışkanlık haline getirdiği hak gasplarına artık ortak olamazsınız. Yüz binlerce özel sektör eğitim emekçisinin iradesini alanlara taşıyan Öğretmen Sendikası olarak sizi uyarıyoruz. Patronların değil öğretmenlerin çıkarlarını korumak zorundasınız. Öğretmenlerin gerçek taleplerini içeren bir meslek kanunu istiyoruz. 5580 sayılı kanundaki 'taban maaş' hakkımızı geri istiyoruz.”