Özbudun: Erdoğan zamanında yapılacak bir seçimde aday olamaz

Anayasa Hukukçusu Prof. Ergun Özbudun, erken seçim olmadığı takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olamayacağını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, erken seçim dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü defa seçilebilmesinin imkânı olmadığını söyledi. Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu’nun sorularını yanıtlayan Özbudun, "Anayasa'nın hükmü açık ve nettir. Anayasa zamanında yapılacak bir seçimde aday olamayacağını çok açık bir şekilde ifade ediyor" diye konuştu.

Konuya ilişkin tartışmalarda dile getirilen, "parlamenter sistemden yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi ve 2018'de bir kez seçildi" gerekçesini de, "Bu geçerli bir argüman değil" diyerek reddeden Prof. Özbudun, "2017 yılında o arzuya yönelik bir hüküm getirilebilirdi getirilmedi. Nitekim 2 defadan fazla seçilemez hükmü baki kaldı. Dolayısıyla bu hüküm geçerli olmaya devam ediyor. Üçüncü defa seçilebilmesinin tek yolu daha önce de ifade ettiğim gibi erken seçim kararının Meclis tarafından alınmasıdır" dedi.

Uğuroğlu’nun, "Sizin yazdığınız Anayasa'nın 101'inci maddesinin 2'nci fıkrası bir kişinin en fazla iki defa aday olabilmesine olanak veriyor. Mecliste erken seçim kararı alınmadığı taktirde 3. kez aday olamıyor. 2007'de bu hükmü yazarken hedefiniz neydi?" sorusunu yanıtlayan Özbudun, "Birçok demokratik ülkenin anayasasında cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceği konusunda bir sınırlama var. Biz de bu genel eğilime uyarak böyle bir hüküm kabul ettik. Bazı ülkelerde cumhurbaşkanı sadece bir dönem seçilebiliyor. Bazı ülkeler ise cumhurbaşkanının iki dönem seçilebilmesine imkân tanıyor. Bizde o dönemin şartlarında iki defa seçilmesini uygun bulduk. Önemli olan bu hükmün daha sonra değişmemiş olması. 2010 ve 2017'de yapılan anayasa değişikliklerinde bu hükümde değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla o gün verilen hükümler bugün geçerliliğini sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

 

'BUNLAR DEMAGOJİK İTİRAZLAR'

2017'deki değişikliğin yeni bir anayasa olmadığını belirten Özbudun, "Her ne kadar radikal bir değişiklik getirmek olursa olsun 1982 Anayasası'nı değiştiren bir kanundur. Onun değiştirmediği bütün hükümler bakidir ve geçerlidir. O hükümde cumhurbaşkanının ancak 2 defa aday olabileceğidir. 2017 yılında buna sadece bir tane istisna getirildi o da daha önce meclisin 5'te 3 kararıyla seçimlerin yenilenmesidir" dedi.

AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın, "yeni bir anayasa sistemi" ve "yapay tartışma" sözleri hatırlatılan Özbudun, "Hayır efendim yeni bir anayasa değil. 1982 Anayasası'nı tadil eden bir kanun. Yeni getirdiği hükümler bakımından anayasa değişikliği geçerli. Yoksa yeni bir anayasa asla değil. Adı da 1982 Anayasası'nın bazı hükümlerini değiştiren kanundur. Yapay bir gündem değil. Kendilerinin söylemiş olduğu yapay gündemdir. Bunlar demagojik itirazlar. Ben söylediklerine kesinlikle katılmıyorum" diye belirtti. (HABER MERKEZİ)