Özbudun: Cumhurbaşkanlığı sisteminin kazandırdığı hiçbir yenilik yok

Bütçe görüşmelerinde konuşan Gelecek Partisi Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Meclis'teki soruşturma mekanizmasını işlevsiz hale getirdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle birlikte Meclis'teki bütçe kanun teklifi ve diğer yetkilerin değişimini eleştirerek, Türkiye'nin siyasi ve yasal alandaki önemli değişiklikleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Özbudun, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin Meclis'in bütçe kanun teklifi üzerindeki kabul yetkisini Cumhurbaşkanına devrettiğini belirterek parlamentonun bütçe üzerinde gerçek anlamda bir etkisinin kalmadığını vurguladı. Özbudun, bütçe kanunlarının, hükümetin izleyeceği politikaları belirlemek ve bu politikalar için finansman sağlamak amacıyla önemli bir araç olduğuna dikkat çekti.

Sözlü soru yetkisinin de Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte kaldırıldığını ifade eden Özbudun, Meclis'in artık sadece yazılı soru sorabilme yetkisine sahip olduğunu ve bu yetkinin etkili bir şekilde işlemediğini belirtti. Bu durumun, Meclis'in hükümeti denetleme ve kamuoyunu bilgilendirme yetkisinin sınırlanması anlamına geldiğini ifade etti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Meclis'teki soruşturma mekanizmasını işlevsiz hale getirdiğini ve bu mekanizmanın pratikte işlemediğini dile getiren Özbudun, Meclis araştırma yöntemine de değindi. Özbudun, araştırma önergelerinin iktidar milletvekilleri tarafından sürekli reddedildiğini ve iş birliği yapılmadığını belirtti. Muhalefet partilerinin önemli sorunları çözmek için sunduğu araştırma önergelerinin reddedilmesinin, ülkenin karşılaştığı sorunların çözümüne katkı sağlamaktan uzak bir durumu ortaya çıkardığını ifade etti.