Özbekistan'da erken seçim: Mirziyoyev yeniden cumhurbaşkanı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, kesin olmayan ilk sonuçlara göre, erken seçimlerde yüzde 87,05 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Asya ülkesi Özbekistan'da yapılan cumhurbaşkanı erken seçiminin kesin olmayan ilk sonuçları açıklandı. Buna göre, Liberal Demokrat Parti'den yeniden aday gösterilen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev geçerli oyların yüzde 87,05'ini alarak 7 yıllığına yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

AA'nın aktardığına göre, 30 Nisan'da yapılan referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından 9 Temmuz Pazar günü cumhurbaşkanı erken seçimleri düzenlendi. Seçimde parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisi'nde temsil edilen beş siyasi partinin aday gösterdiği dört isim yarıştı. Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Zayniddin Nizamhocayev, basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in 'demokrasi kurallarına, ulusal yasalar ve uluslararası hukuk normlarına uygun olarak' yapılan seçimlerde seçmenlerin yüzde 87,05'inin oyunu alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu.

SEÇMENLERİN YÜZDE 79,88'İ SANDIK BAŞINA GİTTİ

Nizamhocayev, açıklamasında, "Ülkedeki seçim yasasına göre, kullanılan oyların yarısından fazlasını alan aday, cumhurbaşkanı olarak seçilmiş sayılacaktır. Buna göre, Liberal Demokrat Partiden aday gösterilen Şevket Mirziyoyev, seçmenlerin yüzde 87,05 oyunu alarak galip oldu ve Özbekistan Cumhurbaşkanı olarak seçildi" ifadesini kullandı.

Oy sayımının sona erdiğini belirten Nizamhocayev, buna göre ülke genelinde toplam 15 milyon 651 bin 405 seçmenin oy kullandığını, bu sayının toplam kayıtlı seçmen sayısının yüzde 79,88'ine denk geldiğini dile getirdi. Nizamhocayev, seçimlerde Halk Demokrat Partisi adayı Uluğbek İnoyatov'un yüzde 4,02, Özbekistan Ekoloji Partisi adayı Abduşukur Hamzayev'in yüzde 3,74 ve Adalet Sosyal Demokrat Partisi adayı Roba Mahmudova'nın ise yüzde 4,43 oy aldığını ifade etti. Nizamhocayev, şimdiye kadar seçimde usulsüzlük yapıldığına dair herhangi bir şikayetin bildirilmediğini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE DAHİL 39 ÜLKEDE SANDIKLAR KURULDU

36 milyona yakın nüfusa sahip Özbekistan'da, yaklaşık 20 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçim için ülke genelinde 10 bin 784 sandık kurulurken, yurt dışındaki vatandaşlar da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 39 ülkede kurulan 55 sandıkta oylarını kullandı.

Özbekistan yasalarına göre seçimde Özbekçeyi iyi bilen, 35 yaşını dolduran, son 10 yılda ülkede sürekli yaşayan ve sadece siyasi partiler tarafından aday gösterilen Özbek vatandaşları cumhurbaşkanı adayı olabiliyor. 2021 seçimlerinde yüzde 80,1 oy alan Mirziyoyev iki kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Kesin olmayan sonuçların ilan edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'daki cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mirziyoyev'i telefonla arayarak tebrik etti. AA'nın aktardığına göre, Erdoğan, mevkidaşı Mirziyoyev'e görevinde başarılar diledi ve seçimlere yüksek katılım oranının ülke halkının Özbekistan'da devam eden reformlara geniş bir desteğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Telefon görüşmesinde son yıllarda Özbekistan ile Türkiye arasındaki geniş kapsamlı stratejik ortaklığın giderek derinleştiğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren iki cumhurbaşkanı, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin yapılacak toplantısına hazırlık meselelerini de görüştü. Görüşmede, faal karşılıklı diyaloğun sürdürülmesi, karşılıklı ticaretin arttırılması ve yatırım projelerinin hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı.

NİSAN'DA REFERANDUM YAPILDI, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ

Özbekistan'da 30 Nisan 2023'te yapılan anayasa değişikliği referandumuna seçmenlerin yüzde 85'i katılmış, oy kullananların yüzde 90'ı değişikliklere 'Evet' demişti. Seçmenler, böylece Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev'in 2040 yılına kadar görevde kalabilmesine olanak veren anayasal değişiklikleri büyük çoğunlukla kabul etmişti.

2016 yılında Devlet Başkanı İslam Kerimov'un ölümü sonrası göreve gelen Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, anayasada yapılacak değişiklikleri, 35 milyon nüfuslu Orta Asya cumhuriyetinde yönetimi ve hakları uzun zamandır çok kısıtlanmış olan halkın toplumsal ve hukuki güvencelerini geliştireceğini söyleyerek savunmuş, fakat gözlemciler anayasa değişikliklerinden en çok yine Mirziyoyev'in yararlanacağı görüşünü dile getirmişti.

Kabul edilen anayasa değişiklikleri arasında devlet başkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması da vardı. Bu durumda üç dönem devlet başkanı olunabildiği için, görev süresi 2026'da biten Mirziyoyev iki dönem daha seçilirse 2040 yılına kadar bu görevde kalabilecek. (DIŞ HABERLER)