Anayasa değişikliği: Özbekistan Devlet Başkanı 2040'a kadar görevde kalabilecek

Özbekistan'da yapılan anayasa değişikliği referandumuna seçmenlerin yüzde 85'i katıldı, oy kullananların yüzde 90'ı değişikliklere 'Evet' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özbekistan'da anayasa değişikliğine ilişkin dün yapılan referandumda oy kullanma oranı yüzde 84,54 olurken, "Özbekistan Anayasası'na İlişkin Kanunu kabul ediyor musunuz?" sorusuna, oy kullananların yüzde 90,21'i "Evet", yüzde 9,35'i ise "Hayır" yanıtını verdi.

Seçmenler, böylece Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev'in 2040 yılına kadar görevde kalabilmesine olanak veren anayasal değişiklikleri büyük çoğunlukla kabul etmiş oldu.

'HÜKÜMET, OTORİTER YÖNTEMLERİYLE MUHALEFETİ KISITLIYOR'

Özbekistan Yüksek Seçim Kurulu'nun, 30 Nisan Pazar günü yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 90'ının reformları onayladığını, katılım oranının ise yüzde 85 olduğunu açıklamasının ardından sonuçları değerlendiren insan hakları grupları, hükümetin otoriter yöntemleriyle muhalefetin faaliyet alanını çok kısıtladığı görüşünde.

2016 yılında Devlet Başkanı İslam Kerimov'un ölümü sonrası göreve gelen Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev ise anayasada yapılacak değişiklikleri, 35 milyon nüfuslu Orta Asya cumhuriyetinde yönetimi ve hakları uzun zamandır çok kısıtlanmış olan halkın toplumsal ve hukuki güvencelerini geliştireceğini söyleyerek savundu. Fakat gözlemciler anayasa değişikliklerinden en çok yine Mirziyoyev'in yararlanacağı görüşünü dile getirdi.

MİRZİYOYEV'İN GÖREV SÜRESİ 2026'DA BİTİYOR

Kabul edilen anayasa değişiklikleri arasında devlet başkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması da var. Bu durumda üç dönem devlet başkanı olunabildiği için, görev süresi 2026'da biten Mirziyoyev iki dönem daha seçilirse 2040 yılına kadar bu görevde kalabilecek. (BBC Türkçe)