Öz İplik-İş: Tekstil emekçilerinin sendikalaşması engelleniyor

Uşak'ta Öz İplik İş Sendikası’na üye olan Kaynak İplik işçilerinden dördü işten atıldı. Denizli'deki Kaynak İplik önünde işe iade talebiyle pankart açan işçiler gözaltına alındı. Öz İplik İş'ten yapılan açıklamada panrdemi döneminde yasağa rağmen işten çıkarmaların yaşandığı belirtilerek tekstil işçilerinin sendikalaşmasının engellenmeye çalışıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Uşak’ta Kaynak İplik fabrikasında Öz İplik İş’e üye oldukları gerekçesiyle dört işçi işten atıldı. Denizli'deki Kaynak İplik fabrikası önünde pankart açan işçiler gözaltına alındı. Öz İplik İş Genel Merkezi'nden yapılan "Tekstil emekçilerinin sendikalaşması engelleniyor. Pandemi döneminde işçiler işten çıkarılıyor" denilerek işçilerin işe iadesi istendi.

Kaynak İplik’te işten atılmalara ve örgütlenme önündeki engel ve baskılara rağmen önemli bir mücadele sonucunda sendika kurmak için yasanın aradığı çoğunluğun sağlandığının ifade edildiği açıklamada işverenin itiraz ettiği ve tüm diyalog yollarını kapattığı vurgulandı.

'DAVAYI UZATMAYA YÖNELİK HAMLE'

Davanın Denizli'de açılmış olmasına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İşveren tarafından mahkeme sürecini uzatmak için türlü yollara başvurulmuş, kanun itiraz davalarının şirket merkezinin olduğu ilde açılmasını emretmesine rağmen davayı başka ilde açmıştır. Merkez Uşak'ta, dava Denizli’de açılmıştır. Davayı uzatmaya yönelik bir hamle olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davanın tarafı olmasına rağmen dava dilekçesine bilerek eklenmemiştir."

'PANDEMİDE EMEKÇİLERİN İŞİNDEN OLMASI KABUL EDİLEMEZ'

Öz İplik İş yetkilileri, Kaynak İplik yetkililerinin hukuk tanımaz tavırlarına devam etmeleri durumunda, her platforma bu konuyu taşıyacaklarını ve emekçilerin haklarını arayacaklarını dile getirdiler. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde dahi emekçilerin işinden olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Öz İplik İş yetkilileri, Kaynak İplik yetkililerine diyalog çağrılarını da yinelediler.