Oxfam: Günde 1,90 dolar kazanan kişi sayısı 1 milyara yaklaşıyor

Oxfam dünyada artan gıda fiyatları ve Covid-19 salgınının etkilerinin sürmesi nedeniyle aşırı yoksulluğun arttığını belirtti. Buna göre, günde 1,90 dolar kazanan kişi sayısı 860 milyona ulaşmak üzere.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Oxfam, dünyada artan gıda ve enerji fiyatlarının yanı sıra Covid-19 salgınının devam etmekte olan etkileri karşısında, 263 milyon insanın daha bu yıl “aşırı yoksulluğa” sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

The Guardian'da yer alan habere göre, Oxfam tarafından yayınlanan “Önce Kriz, Sonra Kriz Felaket” adlı raporda, bu yıl sonu itibarıyla, günde 1.90 doların altında geliriyle “aşırı yoksulluk” sınırında olan kişi sayısının 860 milyona ulaşmak üzere olduğunu kaydetti.

Oxfam, gıda harcamalarının zengin ülkelerde, tüketim harcamalarındaki payının ortalama yüzde 17 olduğunu, ancak bu oranının Sahra Altı Afrika ülkelerinde yüzde 40'lara çıktığını belirtti. 

Gıda fiyatlarındaki artışın ayrıca zengin ülkelerdeki düşük gelirli kesimleri de etkilediği belirtildi. ABD'de en yoksul yüzde 20'lik kesim, gelirlerinin yüzde 27'sini gıda harcamalarına ayırırken, bu oran en zengin yüzde 20'lik kesim için yüzde 7.

'2,3 MİLYAR KİŞİ YOKSULLUKTAN KURTARILABİLİR'

Oxfam raporuna göre, en yoksul ülkelerin bu sene 43 milyar dolarlık bir dış borç geri ödemesi bulunuyor. Raporda, bu borçların iptal edilip, onun yerine milyoner ve milyarderlerden gelir vergisi alınması çağrısında bulunuldu. Oluşacak gelirin 2.3 milyar insanı yoksulluktan  çıkartmak ve yoksul ülkelere Covid-19 aşısı dağıtmak için kullanabileceği belirtildi.

Oxfam Direktörü Katy Chakrabortty, Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile mücadele etmek için “herkülvari bir tepkinin” gerekliliğine vurgu yaptı.

Chakrabortty “Bir sürü küresel kriz, milyonlarca insan için sefalet nedeni. Her bir krize yardım götürmek yeterli olmuyor. Düşük gelirli ülkelerin sosyal güvenlik ağlarına yatırım yapması için borçlarının iptal edilmesi ve en zenginlerin artan oranlarda vergilendirilmesi her zamandakinden daha gerekli” şeklinde konuştu. (DIŞ HABERLER)