'Oturan Boğa'nın saçından torununun oğlu tespit edildi

Bilim insanları, ünlü Amerikan yerli kabilesi şefi 'Oturan Boğa’nın saçı üzerinde yaptıkları 14 yıllık DNA çalışması sayesinde, şefin torununun oğlunu teyit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya çapında 'Oturan Boğa' olarak bilinen ve ABD'deki yerleşimcilerin 19'uncu yüzyılda yerli topraklarını ele geçirmesine karşı koyan yerli kabilesi Lakota Sioux’un Şefi ‘Tatanka Iyotake’nin torunları, yeni geliştirilen bir DNA tekniği ile tespit edildi. 'Oturan Boğa'nın' Smithsonian Enstitüsü'nde bulunan saç örneği üzerinde uygulanan teknikle, Güney Dakota'da yaşayan Ernie La Pointe’in ünlü şefin torununun oğlu olduğu doğrulandı.

SAÇ ÖRNEĞİ ÇOK AZ VE BOZULMUŞTU

Cambridge Üniversitesi'ndeki Lundbeck Vakfı GeoGenetics Merkezi’nin yöneticisi Eske Willerslev liderliğindeki bilim insanlarının açıklamasına göre bu çalışma daha önce yapılamamıştı; zira, Oturan Boğa’nın günümüze kalan saç örnekleri çok az ve bozulmuş olduğu için DNA elde etmek için yetersizdi. Geliştirilen yeni bir yöntem sayesindeyse, 14 yıl boyunca saç örneği üzerinde çalışıldı ve sonucunda DNA doğrulaması için yeterli veri elde edildi.

UZUN ZAMAN ÖNCE ÖLMÜŞ İSİMLERİN AKRABALARI BULUNABİLİR

Oturan Boğa’nın az miktardaki saç örneği daha önce ABD’nin başkenti Washington’da Smithsonian Enstitüsü’nde oda sıcaklığında saklanıyordu ve 2007 yılında ünlü şefin soyundan geldiğini açıklayan Ernie La Pointe’e verilmişti. La Pointe, saç örneğinin büyük bir kısmını yerli ritüelinde yakmış ve bilim insanlarına DNA analizi için 4 cm’lik bir bölüm kalmıştı. Bilim insanlarının geliştirdikleri bu yeni yöntemle, uzun zaman önce ölmüş tarihi isimlerin yaşayan akbabaları tespit edilebilecek.

OTURAN BOĞA KİMDİR?

Oturan Boğa, 1876'da Little Bighorn Savaşı'nda ABD’li Yarbay George Custer'ın ordusunu 1500 yerliden oluşan orduyla yendikten sonra topraklarını vermek istemeyen yerli kabilelerin direniş simgesi haline geldi. Ünlü kabile şefi, 1890 yılında ABD hükümetine çalışan kişilerce vurularak öldürüldü. (DHA)