Oteller faturaları karşılayamadı, güneş enerjisine döndü

Enerji fiyatlarındaki artışı karşılamakta zorlanan turizm sektörünün güneş enerjisine yöneldiğini belirten uzmanlar, otellerde tüketilen enerjinin yüzde 40'ının ısıtma sistemi olduğunu söylediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oteller için enerji, personel, yiyecek ve içecek giderlerinden sonra 3'üncü büyük gider kalemi. Ancak işletmeler son yıllarda artan enerji fiyatları nedeniyle enerji giderlerini karşılamada zorluk çekiyor. İşletmeciler, artan enerji fiyatları ile mücadele edebilmek, kâr marjlarını koruyabilmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlayabilmek için güneş enerjisi santraline (GES) yöneldiler.

Otellerin GES yatırımı sonrası ele aldıkları ilk konu ise ısıtma sistemleri oluyor, çünkü ısıtma sistemleri, otellerde tüketilen enerjiden yüzde 40 pay alıyor.

Türkiye'deki ticari yapılar arasında en yüksek enerjiyi yüzde 35'lik payla otel işletmeleri tüketiyor. Düşük kâr marjlarıyla çalışan otel işletmeleri, son yıllarda artan enerji maliyetleri ile mücadele edebilmek için Güneş Enerjisi Santrali (GES)yatırımlarına ağırlık verdi.

Pazarlama müdürü Osman Ünlü, otellerde elektrik enerjisinin etkin kullanılması için elektrikli ısıtıcı seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri paylaştı:

"Doğru ürün seçimi, doğru keşif ve projelendirme süreci ile başlıyor. Hatalı bir keşif ve projelendirme hem enerji tüketimini artırıyor hem de konfor şartlarını sağlayamıyor. Doğru keşif ve projelendirme süreci sonrasında ise cihaz seçimine dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü doğru elektrikli ısıtıcı tercih ederek açık alanları yüzde 40 daha tasarruflu ısıtmak mümkün. Ancak piyasadaki her elektrikli ısıtıcı, konfor ve tasarruf kriterlerini karşılamıyor. Isıtıcıların donanımsal özelliklerine dikkat etmek gerekiyor.

Elektrikli ısıtıcılarda reflektör önemli donanımsal özellikler arasında yer alıyor. Elektrikli ısıtıcılarda verimlilik denilince dikkat edilmesi gereken kriterlerden bir diğeri ise 'halojen lamba' oluyor. Halojen lambaya sahip bir ısıtıcı, standart rezistanslı elektrikli cihazlara göre yüzde 40 daha verimli oluyor."