Ortahisar Belediye Meclisi toplantısında zamlar gündeme geldi

Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Oktay Söğüt, suya ve ekmeğe yapılan zamları belediye meclisinde gündeme getirdi. Söğüt, halk ekmek ve kademeli fatura önerisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi’nin şubat ayı ilk toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan CHP'li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, Trabzon'daki su ve ekmek zamlarını gündeme taşıdı.

7 ay önce suyun metreküp fiyatının 5 lira 22 kuruş olduğunu hatırlatan Söğüt, “Haziranda yüzde 40 zam yapılan suyumuza, o aydan itibaren aylık TÜFE oranında zam yapılıyor. Bugün suyun metreküp fiyatı 9 lira 34 kuruş. Yani son yedi ayda suya yüzde 79 zam geldi. Bir de eklenen 7 adet vergiyle birlikte su faturaları bütçelerde önemli bir yer teşkil etmeye başladı" dedi.

‘BÜYÜKŞEHİR OLMAK KAR DEĞİL DE ZARAR MI GETİRDİ?’

Diğer büyükşehirlerin örnek verilerek yapılan zamların normalleştirilmeye çalışıldığını kaydeden Söğüt, "Kastamonu'da suyun bedeli 4 lira 83 kuruş; Trabzon'un yarı fiyatı. Bu örnekleri görünce 'acaba büyükşehir olmamız vatandaşa kar değil de zarar mı getirdi' diye düşünüyorum. Suyun böyle yüksek tutarlarla faturalandırılmasına artık bir son verilmeli. Hiç değilse birçok şehirde hayata geçirilen az kullananın az ödediği kademeli faturalandırılmaya geçilmesini öneriyorum" diye konuştu.

‘HİÇ DEĞİLSE HALK EKMEĞİ HAYATA GEÇİRİN’

Trabzon'da suda olduğu gibi temel gıda ürünü ekmekte de büyük fiyat artışı yaşandığını dile getiren Söğüt, "Son iki yılda yüzde 350 zam yapıldı. Girdi maliyetleri artıyor. Vatandaşların bu maliyetlerin getirdiği zamları sağlayacak düzeyde geliri artmıyor. Bu ekonomik ortamda en temel besin maddesi olan ekmeğe vatandaşın daha ucuz ulaşmasını sağlamak diğer belediyelerin yaptığı gibi bizim de yapmamız gerekiyor. Halk ekmek fırını oluşturulmasa bile fırıncılarla protokol yapıp uygun fiyata ekmek satılabilir. Hiç değilse vatandaşın bütçesine katkı sağlayacak, halk ekmek uygulamasının ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.  

‘SUDA YILLIK ZAM ORANI BELİRLENMELİ’

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise Söğüt'ün açıklamalarına, "Halk ekmek fabrikası değil ama fırıncıya ucuza satış yapılacak imkan oluşturulursa onun maliyet girdisine katkı olacağı için vatandaş lehine olabilir. Fırıncılar Odası ile görüşmemiz oldu benzer minvalde. Biz alarak dağıttık ama o lokal çalışmaydı. Bunu değerlendirmeye değer gördüm. Bunu, Murat (Zorluoğlu) başkanımız ile konuşalım" şeklinde cevap verdi.

Genç, artan su fiyatları için ise şu ifadeleri kullandı: "Suyla ilgili görüşüm bellidir. Ben yıllık oranın mecliste belirlenmesinden yanayım. Yıl içerisinde aşırı dalgalanma olursa ona göre yeniden değerlendirilir. Ama Büyükşehir Belediye Meclisimiz böyle karar verdi. Orada da ikinci şık teklifinizi kıymetli buluyorum. Büyükşehir meclisinde vatandaşın lehine olan uygulamalarda talepte bulunalım."