'Örgütsel demeç' cezası bozuldu

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Mehmet Zeki Bağcık hakkında "örgütsel demeç” verdiği iddiasıyla verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası istinafta bozuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mehmet Zeki Bağcık hakkında 2021'de "örgüt üyesi olmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı. İddianamede, Bağcık'ın telefonunda aralarında Aram Tigran'ın da şarkılarının bulunduğu 7 Kürtçe şarkı ile haber sitelerinde yayınlanan demeçleri “örgütsel demeç ve haber” iddiasıyla delil olarak yer aldı. Yapılan telefon dinlenmesinde "suça" konu olabilecek veri bulunmazken, iddianamede Bağcık'ın şifreli konuştuğu öne sürüldü, ama şifrenin ne olduğu belirtilmedi. Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği "Barış Pınarı Harekatı" protestosu, partisinin düzenlediği eylem, etkinlik, cenaze töreni, kayyım protestosu ve basın açıklamalarına "örgüt talimatıyla katıldığı" suçlama konusu yapıldığı iddianamede, Bağcık'ın "örgütle organik bağ kurduğu ve örgüt hiyerarşisinde" yer aldığı öne sürülerek, "örgüt üyeliğinden" hapisle cezalandırılması istendi. 

'SİYASİ SAİKLE KATILMADI' İDDİASI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, iddianameyi kabul ederek, yargılamayı başlatan Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Bağcık'a bu deliller doğrultusunda 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme gerekçeli kararında "dosya bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanığın katıldığı etkinlik ve basın açıklamalarının salt insani ve siyasi saiklerle katılmadığı, eylemlerin ‘örgüte’ sempati boyutunu aştığı, sanığın bilerek, isteyerek örgütsel hiyerarşiye dahil olmak suretiyle Bağcık'ın üzerine atılı suçu işlediği" değerlendirmesi yaptı. 

İSTİNAF BOZMA KARARI VERDİ

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Bağcık'ın avukatı verilen hapis cezasına itiraz ederek, dosyayı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı. Dosyayı inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi, hapis cezası kararını eksik inceleme nedeniyle bozdu. 

'ÖRGÜTSEL DEMEÇ DOSYA ARASINA ALINMADI' 

Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi, Bağcık'a ceza vermeye gerekçe yapılan "örgütsel içerikli demeç ve haberin" dosya arasına alınarak, incelenmemesini bozma gerekçesi yaptı. Bağcık'ın katıldığı eylem ve etkinliklerin "örgüt çağrısıyla yapılıp yapılmadığı, örgüt çağrısı yapılmışsa sanığın bu çağrı doğrultusunda eyleme katılıp katılmadığı, bu eylemlerden dolayı sanık hakkında başka soruşturma açılıp açılmadığının tespit edilmemesini" de bozma gerekçesi yapan İstinaf Mahkemesi, Bağcık'ın örgüt üyesi olduğunu gösterir kod isim kullanıp kullanmadığının tespit edilmemesini de bozma gerekçesi arasında sıraladı. 

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Dosyanın, belirtilen eksiklikler giderilmek, yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere hükmü bozulan Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar veren Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, bozma kararını oy birliğiyle aldı. 

Cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozulan Bağcık'ın yargılanmasına önümüzdeki günlerde yeniden başlanacak. (HABER MERKEZİ)