Orbán'ın 'Macarlar karışık ırk olmak istemiyor' sözüne tepki

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın "Macarlar karışık ırk olmak istemiyor" sözüne karşı muhalefet "ülkenin en büyük trajedisi Orbán'ın kendisi" diyerek tepki göstedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, etnik Macarların yoğun olarak yaşadığı Romanya’nın Szekely bölgesinde bir konuşma yaptı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Orbán, özellikle Batı Avrupa Hıristiyan kökenli uygarlığın ideolojik nedenlerle kendi kendini imha eden bir süreç yaşadığına ilişkin görüşlerini burada da tekrarladı. Son dönemin gelişmelerinin çok merkezli bir dünya oluşturduğunu ve ABD, Çin, Asya ülkeleri, Rusya ve İslam ülkelerinin Avrupa’yı kıskaca aldığını belirtti.

Viktor Orbán’a göre bu sürecin gerisinde Avrupa’yı ırksal karışıma zorlayan göç olgusu yatıyor. “Avrupa ikiye ayrıldı” diyen Orbán, “Bir tarafta – batıda- Avrupa halklarının ve Avrupa dışı halkların temsilcilerinin yaşadığı ülkeler var. Bu ülkeler artık bir ulus bile değil. Bu ülkelerin büyük şehirlerinde yaşayanların yüzde 50’si artık Avrupalı değil” diye konuştu. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu ırksal karışımın olmadığını ileri süren Orbán, “Avrupalı halklarla karışıyoruz, ama Avrupa dışı halklarla karışmak niyetinde değiliz, buna asla izin de vermeyeceğiz” dedi.

'2050'DE AVRUPA KÖKENLİ OLMAYANLAR ÇOĞUNLUKTA OLACAK'

Orbán, ayrıca 2050 civarında Avrupa'nın büyük şehirlerinde Avrupa kökenli olmayan kişilerin çoğunlukta olacağını savunarak, Macarların karışık ırk olmak istemediğini ve gelecek nesillerin, sürekli Avrupa'ya doğru ilerleyen İslam medeniyetinin genişlemesini sadece güneyde değil batı sınırında da durdurulması konusunda hazırlanması gerektiğini öne sürdü.

Macar başbakanının bir saati aşkın bir süre devam eden uzun konuşması, Macaristan gündeminde çok önemli bir yer tuttu. Hükümet yanlısı medya konuşmayı, Avrupa ve dünya analizi nedeniyle önemli bir dünya siyasetçisinin yorumları olarak değerlendirdi ve bunların geleceğe ışık tuttuğunu savundu.

'BU DÜŞÜNCE 20. YÜZYILDA DÜNYAYI YANGINA GÖTÜRDÜ'

Muhalefet ise böyle bir lideri olduğu için tehlikede olanın dünya değil, Macaristan olduğunu savundu. Eski başbakanlardan ve ana muhalefet partisi lideri Ferenc Gyurcsany “Macaristan’ın en büyük trajedisi Orbán’ın kendisi ve eğer kalacak olursa bu bizim sonumuz anlamına gelecek” dedi.

Konuşma sadece sol muhalefette değil, merkezde kalmaya ve FİDESZ’i anlamaya çalışan siyasetçiler arasında da tepki yarattı. Eski siyasetçilerden Andras Schiffer, “Kültürlerin karışmasına karşı olabilirsiniz, ama dünyadaki insan ırkı tek ve bir bütündür, bunu ayırmaya başlarsanız, gideceğiniz yer, değerli ve değersiz ırklar ayrımı olur, ki bu düşünce dünyayı 20. yüzyılın en büyük yangınına götürmüştür” dedi.

'AİLE TEMELLİ ULUSAL KÜLTÜRÜ SAVUNMALIYIZ'

Viktor Orbán, Batı dünyasının ekonomik ve sosyal sorunlarının hem ABD ve hem de AB için 2030 yılı civarında zirve yapacağını var saydı. Orbán, özellikle Avrupa Birliği içinde sanayileşmiş kuzey ve borçlu güney arasındaki derin çelişkilerin o tarihte artık AB’de kaçınılmaz bir çatlak yaratacağını düşündüğünü açıkladı. Macar başbakanına göre 2030 yılına kadar Batı Avrupa ülkelerine göre daha hızlı gelişen Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri o yıllardan itibaren Avrupa’nın kaderini de eline alabilir.

Ama bunun olabilmesi için Viktor Orbán’a göre sınırların sıkı korunması, aile temelli ulusal kültürün savunulması ve bir an önce ordunun güçlendirilmesi gerekiyor. Orbángüçlü bir ulus ve güçlü bir devlet hedefliyor. “Hazırlıklı olmalıyız, dünyanın herhangi bir köşesinde herhangi bir Macarın ayağına basıldığında biz buradan müdahale edebilmeliyiz” diyor. (DIŞ HABERLER)