'Önümüzdeki dönemde marketlere baskı artabilir'

Ekonomi uzmanları, önümüzdeki dönemde üretici fiyatları endeksindeki düşüşün, marketlere "zam yapmayın" baskısına dönüşebileceğine dikkat çekiyorlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktidar enflasyon düştü diyor, tüketiciler file doldurmak için her gün daha fazla harcama yaptıklarına dikkat çekiyor, ekonomi uzmanları ise iki verinin de doğru olduğunu belirtiyor ve üretici fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekiyorlar. 

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, üretici fiyatlarındaki düşüşün önümüzdeki dönemde perakende sektörü üzerinde "zam yapmayı bırakın" şeklinde bir baskıya neden olabileceğini belirtti. Aktaş, üretici fiyat endeksi üzerine şu görüşleri paylaştı: 

"Yurtiçi üretici fiyat endeksinin neyi ifade ettiği bazen karıştırılıyor. Yİ-ÜFE, üretici kesimin maruz kaldığı fiyat artışını değil, üretici kesimin yaptığı zammın oranını gösteren bir endeks.

Hani bazen 'Bizim üreticilerimiz maliyetleri bu kadar arttığı halde bu zammı tüketiciye nasıl yansıtmıyor' diye yaklaşılıyor ya, bu tümüyle yanlış bir değerlendirme. Üretici zammını yapıyor ve biz bunu Yİ-ÜFE’deki artışta görüyoruz.

Ancak üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına aynı oranda yansıması gerekmiyor, bu olmaz da zaten.

Üretici endeksinde hizmet fiyatları yok, tüketicide var. Üretici endeksi vergisiz fiyatları gösteriyor, tüketici endeksi vergili fiyatları.

Endeks kapsamları farklı, ağırlıklar farklı...

Dolayısıyla iki endeksin artış oranının farklı olması normal.

Ama önümüzdeki dönemde perakendeci kesimi yeni bir baskı bekliyor.

Söylenecek olan şu: 'Bakın toptan fiyatlardaki artış nasıl düştü, sıra sizde, hadi siz de perakendeciler olarak zam yapmayı bırakın!'

İstediğiniz kadar anlatmaya çalışın, geçmişin büyük bir tortusu var, diye... Üretici zam yapmaya devam ediyor; fiyatlar değil, artış hızı düşüyor, zammı nasıl sona erdirelim, diye...

Perakendeye yönelik baskı başka bir şekilde patlak verdi zaten. Önümüzdeki dönem bu daha da tırmanabilir.

Fiyatların yıllık artış hızındaki düşüşün, fiyatların düşmesi olmadığını anlamadığımız sürece de bu tartışmalar bitmez." (HABER MERKEZİ)