Önce Edirne sonra Batman: Valinin HES sevdası doğayı tehdit ediyor

Batman Valisi Ekrem Canalp'in Batman Çayı'na yapmak istediği projeler kentin içme suyunu tehdit ediyor. Çevreciler, valinin Edirne'de de aynı projeyi yaptığını ve doğaya zarar verdiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Batman Çayı havzasında Batman Valiliği tarafından yapılmak istenilen organize sanayi bölgesi (OSB) nedeniyle su kaynakları ve taşkın alanı tehdit altında. Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman'a OSB kurmanın yanında, Edirne Valisi iken Meriç Nehri üzerinde kurduğu ve tahribatla sonuçlanan hidroelektrik santrali (HES) projesinin benzerini de Batman Çayı'na yapmak istiyor. Çevre örgütleri ve mühendisler, Edirne'ye faydası olmayan projelerin Batman'a yapılmak istendiğini, havzanın ve temiz içme suyunun tehdit altında olduğunu söyledi, Edirneli çevreciler de Batmanlılara uyarıda bulundu.

Mayıs 2022'de Edirne'den Batman'a atanan Vali Ekrem Canalp, Devlet Su İşleri 10'uncu Bölge Müdürü Mahir Arslan ile görüşmesinin ardından Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili resmi ilk açıklamayı yaptı. Kasım ayında yapılan açıklamada İkiztepe, Bıçakçı ve Samanyolu köyleri işaret edilerek 65 bin kişinin istihdam edileceği vurgulandı.

Çevreciler, mevcut sanayi fabrikalarının dahi arıtma tesisi yokken, yeni bir tesisin doğayı ve kentin temiz içme suyunu daha da tehdit edeceğini belirtiyor. Tepkilerin ardından Haziran 2023'te valilik temsilcileri çevreciler ile görüştü. Çevreciler yetkililere, OSB'nin temiz su kaynaklarında ve Batman Çayı'nda yapılmaması gerektiğini iletti. Valilik yetkilileri ise çevrecilerin karşısına yeni bir projeyle geldi ve Edirne Meriç Nehri üzerine kurulan HES'in aynısının Batman Çayı'na yapılmak istendiği de ortaya çıktı.

Edirneli ve Batmanlı çevreciler duruma tepki göstererek, Batman Çayı'nın yok edilmek istendiğine dikkat çekti.