On binler Gazze için yürüdü: 'İşgale son, ateşkes şimdi'

İngiltere'nin başkenti Londra'da Gazze'ye destek için gösteri düzenlendi. Eylemciler, İsrail saldırılarının devam ettiği Gazze'de ateşkes talep etti. Tunus'ta da destek gösterileri yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail-Filistin çatışmalarının 15'inci gününde, İngiltere'nin başkenti Londra'da, Gazze'yle dayanışma gösterisi için toplanan on binlerce kişi, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında başbakanlığa yürüdü. Bugün öğle saatlerinde ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla başkentin simge mekanlarından Oxford Caddesi'ndeki Marble Arch'ta toplanan eylemciler, derhal ateşkes talebinde bulundu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, "Gazze'de soykırım var", "İşgale son", "Şimdi ateşkes" yazılı pankartlar taşıyarak "Filistin'e özgürlük" sloganları atan on binlerce gösterici, Marble Arch'tan başbakanlık binasına doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son verilmesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.

"Özgür Filistin"

Polisin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüşe katılanlar, hükümetin İsrail’e verdiği desteğe de tepki gösterdi. Filistin yanlısı göstericiler, İsrail’in işlediği savaş suçlarına suç ortaklığı yapmakla itham ettikleri İngiliz hükümetini de protesto etti.

İçişleri Bakanı Suella Braverman, 11 Ekim'de ülkede bazı durumlarda 'Filistin bayrağı sallamanın yasal olmayabileceği' açıklamasını yapmıştı. Bugünkü gösteride eylemcilerin Filistin bayraklarıyla yürüyüşe katıldığı görüldü. Yürüyüşün ardından Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın bulunduğu Downing Caddesi'nde kurulan platformda konuşmalar yapılacak.

TUNUS: 'FİLİSTİN'E ÖZGÜRLÜK'

Tunus’ta düzenlenen Filistin’e destek gösterisine de binlerce kişi katıldı. Ülkedeki birçok siyasi ve sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla başkentin merkezinde yer alan Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan Tunuslular, İsrail'in saldırılarını protesto etti.

Göstericiler, Filistin ve Tunus bayraklarının yanı sıra “Filistin’e özgürlük”, “Kanımızla canımızla Filistin’in yanındayız”, “İsrail devlet değil terör örgütüdür”, “Filistin meydanda Arap ülkeleri nerede” yazan dövizler taşıdı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride, İsrail'e destek verdikleri gerekçesiyle ABD ve Fransa da protesto edildi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI 7 EKİM'DEN BU YANA DEVAM EDİYOR

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin hayatını kaybettiği, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1756'sı çocuk, 4 bin 385 kişinin yaşamını yitirdiğini, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti. İsrail'in saldırılarında 16 gazeteci de yaşamını yitirmişti. (DIŞ HABERLER)