Okul servis ücretlerine zam yapıldı: Hayat pahalılığına yenisi eklendi

Okul servislerine yüzde 19,21 zam yapıldı. Hayat pahalılığına bir yenisinin eklendiğini belirten veliler, farklı formüller deneyecek. Toplu taşıma da bunlar arasında...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME toplantı sonucunda okul ve personel servisine yüzde 19,21 zam teklifi kabul edildi. En yakın okul için servis ücretleri 554 liradan 660 liraya yükseldi. En uzak okul servis ücreti ise bin 585 liraya yükseldi. Yapılan zamlar nedeniyle veliler tepkili. Veliler, zammın yüksek olduğunu, bu nedenle çocuklarına toplu taşıma araçlarıyla okula gitmeyi öğretmeye başlayacaklarını söylüyor.

ZAMLARA KARŞI YENİ FORMÜL: ÇOCUKLAR OKULA YALNIZ GİDECEK

Hayat pahalılığına yeni bir başlık daha eklendiğini belirten veliler, buna karşı çözüm üreteceklerini söyledi. Okulu Marmaray, tramvay, metrobüs ve metro hatlarına yakın olan öğrenciler, okullar açılmadan önce velileri tarafından birkaç kez birlikte gidecekler. Veliler okullar açıldığı zaman ise çocuklarını artık yalnız okula göndereceklerini ifade ediyorlar.

‘PAZARDAN KISAMAYIZ AMA SERVİSLERDEN KISACAĞIZ’

Anne Sevilay Şen, çocuklarını artık servisle okula göndermeyecek velilerden biri. Şen de benzer bir formülü deneyecek. Çocuğunu tek başına okula gönderecek olan Şen, “Benim oğlum şimdi Sultangazi’den Aksaray’a gidiyor. Eskiden servisle gidip geliyordu. Şimdi her şeye zam geldi. Kışa giriyoruz. Elektrik ve doğalgaza zam gelecek. Pazarı hiç düşünemiyorum bile. Bir de servislere zam geldi. Pazardan, elektrikten, sudan kısamayız ama mecburen servisten kısacağız. Oğlumu tramvaya bindireceğim, akşam geldiğinde yine tramvaydan alacağım. Ama önce birkaç gün onunla gidip geleceğim” dedi.

'HER SEFERİNDE YAPILAN ZAMLARLA MÜMKÜN OLMAYACAK'

Mehmet Canlı, artık zamlara yetişemediklerini söyledi. Çocukların güvenliği için servisle gönderildiğini ancak artık bunun da her seferinde yapılan zamlarla mümkün olmayacağını dile getirdi. Canlı, şunları söyledi: “Biz geçen sene 750 lira veriyorduk. Okulların açılmasına yakın tekrar konuşacağız. Eğer çok büyük bir fark yoksa yine devam edeceğiz. Eğer bizi zorlayacak bir fiyat çıkartırlarsa bir çaresine bakacağız.”

SERVİS ODASI BAŞKANI: ‘ESNAF İŞİ’ BİR ZAM TEKLİFİ YAPTIK

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar, servis araçları için zam tekliflerinin yüzde 30 olduğunu ancak UKOME’nin yüzde 19,21 zammı uygun bulduğunu söyledi. “Biz zam teklifi yaparken, İstanbul halkını düşünerek uygun bir zam teklifi yaptık” diyen Sinar, şunları söyledi: “Tabiri caiz ise ‘esnaf işi’ bir zam teklifi yaptık. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulları göz önüne aldık, asgari ücreti yüzde 30 artmış, akaryakıta biz en son 6 Nisan'da zam almıştık. O zaman akaryakıt 21 liraydı şimdi 25 lira. Sigorta, kasko yüzde 20 artmış. Lastik tamir bakım gideri yüzde 30 artmış. Biz şunu düşündük, meslektaşımız bu ekonomik koşullarda çok fazla mağdur olmasın. Bu ekonomik krizi hep birlikte atlatalım. Servis hizmeti biraz özel bir hizmet. Biz vatandaşları anlayışla karşılıyoruz. Kimisinin ekonomisine göre 660 lira yüksek gelebilir. Kimisine göre ise uygun gelebilir. Tabi bizim meslektaşımızın da çolukları çocukları var. Onların da evlerine ekmek götürmeleri gerekiyor. O yüzden velilerimiz de bizi bu şekilde anlayışla karşılaşsınlar.”

Etiketler servis zam