Okan Konuralp'tan AK Partililere: 28 Şubatçılara benzediniz

Gazeteci Erdem Gül'e verilen hapis cezasının hukuki olmadığını söyleyen CHP'li Konuralp "Karşıtlarınıza benzediniz. 28 Şubat'ta size ne yapıldıysa Gül’e, Cumartesi Anneleri'ne aynısını yaptınız" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp, "gazetecilere yönelik baskı, şiddet, tutuklama ve ceza uygulamalarının araştırılması ile bağımsız olarak mesleklerini sürdürmelerine yönelik çözüm önerilerinin belirlenmesi" için verdiği Meclis araştırması önergesiyle ilgili olarak TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yaptı.

Meclis'te çoğunluğa sahip olan AK Parti'nin oylarıyla önergelerin reddedildiğini dile getiren Okan Konuralp, "Ancak onlarcası verilmiş benzer
önerilerin mevcut siyasi iktidarın oylarıyla reddedilmiş olması Türkiye'nin basın özgürlüğü sicilini de temize çıkarmıyor. Örneğin Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından hazırlanan 2022 raporunda 149'uncu sırada bulunan Türkiye 2023 yılında 180 ülke arasında 165'inci sıraya geriledi" ifadelerini kullandı.

'ERDEM GÜL'E DAHA ÖNCEKİ BERAAT KARARI YOK SAYILARAK CEZA VERİLDİ'

CHP'li Adalar Belediye Başkanı ve gazeteci Erdem Gül'e, dün MİT TIR'ları davasında hapis cezası verildiğini hatırlatan Konuralp, şunlarıo söyledi:

"Erdem Gül yaptığı bir haber nedeniyle örgüte bilerek ve isteyerek yardım suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oysaki Erdem Gül hakkında 'Aynı haber nedeniyle aynı mahkeme tarafından yayınlanan bu haber sır niteliğini kaybetmiştir, bu nedenle devlet sırrının açıklanması söz konusu değildir' denilerek beraat kararı verilmişti ve bu beraat kararı Yargıtayca onanarak kesinleşmişti. Hâl böyleyken kesinleşmiş karar yok sayılarak dün devlet sırrı niteliğindeki bilgiyi yayınlama suretiyle örgüte yardım suçu işlendiği gerekçesiyle hüküm tesis edildi. Yani temel davadan ve bu kapsamdaki suçlamalardan beraat etmiş olan Erdem Gül tali davadan cezalandırılmış oldu."

'GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ TEKLİF YÜRÜRLÜKTE OLSA 10 YIL CEZA ALACAKTI'

"Erdem Gül, hakkındaki kararla ilgili manşeti şöyle attı: 'Bir haber, beş yıl ceza…' Üstelik görüşmelerini yaptığımız kanun teklifi yürürlükte olsa Erdem Gül bir haber karşılığında 10 yıl ceza almış olacaktı.

Bu bağlamda, iki gündür yıl dönümü nedeniyle konuşmalarımıza konu olan 28 Şubat sürecini anımsatmak istiyorum. FETÖ terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle cezalandırılan Erdem Gül 28 Şubat'ta ne yapmıştı?"

'FETÖ 28 ŞUBAT ATEŞİNE ODUN TAŞIRKEN, ERDEM GÜL SİZİN YANINIZDAYDI'

"Çünkü çok çok uzun yıllar istedikleri her şeyi verdiğiniz, örneğin, Ankara'nın parsel parsel kendilerine satılmasına göz yumduğunuz FETÖ terör örgütü 28 Şubat sürecinde 28 Şubat'ın ateşine odun taşıyordu. Erdem Gül ise milli görüş geleneğinin yanında gazeteciliğin etik ilkelerinden geri adım atmaksızın durdu. Erdem, fikir ve ifade özgürlüğünü, düşünce özgürlüğünü, inanç özgürlüğünü, yaşam tarzı özgürlüğünü, siyaset yapma özgürlüğünü her türlü darbeye karşı olduğu için özveriyle savundu."

'VİCDANLARINIZ SIZLAMALI'

"28 Şubat sürecinde Hükümet Sözcülüğü yapan Abdullah Gül’e, Bülent Arınç’a, Numan Kurtulmuş’a, Şeref Malkoç’a, Recai Kutan’a Erdem Gül’ü sorun. Alacağınız yanıt 'Erdem Gül 28 Şubat sürecinde bizim yanımızda tereddütsüz durmuştur' olacaktır. FETÖ o dönemde sizin karşınızdaydı, Erdem Gül sizin yanınızdaydı; gerçek bu iken inşa ettiğiniz hukuk düzeni Erdem Gül’ü terör örgütüne yardım suçundan mahkum etti. İnşa ettiğiniz hukuk düzeni, sadece suç olmaması gereken gazeteciliği de mahkum etmedi, Erdem Gül’ün sizin geçmişinize kattığı kıymeti de mahkum etti; bence vicdanlarınız sızlamalıdır."

'28 ŞUBATÇILARA BENZEDİNİZ'

"Aliya İzzetbegoviç’in bir sözü vardır, şiirsel bir sözdür, sıkça kullanırsınız. Aliya 'Savaşı öldüğünüzde değil, düşmanlarınıza benzediğinizde kaybedersiniz' der. Bu sözü esinlenerek yineliyorum: Karşıtlarınıza benzediniz. 28 Şubat'ta size, sizin büyüklerinize ne yapıldıysa, onlara nasıl davranıldıysa Erdem Gül’e, Cumartesi Anneleri'ne, Barış Akademisyenleri'ne, Gezi davası tutuklularına, Hatay Milletvekili Can Atalay'a, Selahattin Demirtaş'a aynısını yaptınız, yapıyorsunuz. Sizin için üzülüyorum ama beni sizin anlayacağınıza dair bir umudum yok."

'KORKULARINIZA TESLİM OLMAYIN'

"Bu duygularla sözlerimi aynı zamanda gazeteci de olan, 1948 yılında öldürülen büyük romancı Sabahattin Ali'nin bir sözüyle bitirmek istiyorum. Sabahattin Ali gazetecilikle ilgili 'Hayatımızı halka hakikatleri anlatmak yolunda harcıyoruz' diyor. Belki de gazetecilerin halka hakikatleri anlatmak yolunda hayatlarını harcamaktan vazgeçmemelerinden korkuyorsunuz, sizi korkutan budur. Korkularınıza teslim olmayın."

(HABER MERKEZİ)