ÖHD Mersin: Ereğli Cezaevi’nde sistematik tecrit var

İHD ve ÖHD Mersin şubeleri yaptıkları açıklamada, Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutuklara siyasi saikle davranıldığını, tutukluların sistematik tecride maruz kaldığını kaydetti.

ÖHD Mersin Şubesi’nde yapılan basın açıklamasını avukat Halil Güngör okudu.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği Mersin şubeleri, Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutukluların yaşadıkları hak ihlallerine dair bir rapor yayınladı.

Konuyla ilgili ÖHD Mersin Şubesi’nde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutuklulara hukuki değil, siyasi saiklerle davranıldığı vurgulandı.

‘ÖLÜMLERİN ÇOĞU TEK KİŞİLİK HÜCRELERDE MEYDANA GELDİ’

Açıklamayı avukat Halil Güngör yaptı. Tutukluların beyanlarına dayanarak hazırlanan raporda, Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutukluların tek kişilik odalarda tutulduğu, ortak havalandırmaya çıkarılmadıkları, sağlık hakkı kapsamında hastaneye sevklerinin yapılmadığı kaydedildi.

Tutukluların havalandırma saatlerinin günde bir saat olarak sınırlandırıldığı, tecrit koşullarında havalandırmaya çıkarıldıklarını belirten Güngör, bu uygulamaların sistematik tecrit olduğunu vurguladı.

Bu uygulamaların Ereğli’ye özel olmadığını, Türkiye genelinde Yüksek Güvenlikli Cezaevleri’nin faaliyete başlamasından bu yana birçok bölgede, çeşitli hak ihlalleri tespit edildiğini söyleyen Güngör, “Son dönemde cezaevinde intihar sonucu gerçekleştiği iddia edilen mahpus ölümlerinin çoğunun tek kişilik hücrelerde meydana gelmiş olması, tecrit halinin ruh sağlığında yarattığı etkiyi ortaya koyuyor. Mahpusların tek başına tutulmaları halinde fiili işkence ve kötü muamele riskine açık hale getirilerek şüpheli ölümlerin arttığı da görülüyor” dedi.

‘İNFAZ DIŞI UYGULAMA YAPILIYOR’

Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde siyasi saiklerle yürürlüğe konan hukuk dışı infaz rejimi uygulandığını söyleyen Güngör, tutukluların tekli odalarda tutulmasına son verilmesini, havalandırma koşulları ve saatlerinin asgari standartları karşılamasını, hastaneye sevklerin yapılmasını ve tutuklular üzerindeki baskının son bulmasını talep etti.