OHAL Komisyonu sessiz: Dosyam neden bekletiliyor?

OHAL Komisyonu'nun önünde 2 bin 895 dosya kaldı. Yüzlerce KHK'li komisyondan çıkacak kararların açıklanmasını beklerken KHK'li İsmet Akyol, komisyonun verdiği 'ret' kararlarını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kanun hükmünde kararname (KHK) ile kamudan ihraç edilen eski kamu çalışanlarının dosyalarını inceleyen Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun önünde sadece 2 bin 895 dosya kaldı. Dosyasının akıbetini merak eden KHK'lilerin ise gözü kulağı komisyonun yapacağı açıklamada.

KOMİSYONUN ÖNÜNDE SON DOSYALAR...

Komisyon en son 27 Mayıs'ta son sürece dair açıklamalarda bulundu. Açıklamaya göre, bugüne kadar toplam 127 bin 130 kişi komisyona başvurdu. Komisyon 124 bin 235 dosyayı karara bağladı. Şu an komisyonun önünde inceleme bekleyen dosya sayısı ise 2 bin 895.

OHAL Komisyonu'na başvuran ve yıllardır dosyası karara bağlanmayan KHK'lilerden biri de eski öğretmen İsmet Akyol.

Akyol Eğitim-Sen Zonguldak Şube sekreteriyken 7 Şubat 2017’de, 686 sayılı OHAL KHK’si ile ihraç edildi. Kendisiyle aynı gün ve aynı sayılı KHK'yle ihraç edilen isimlerin dosyalarının karara bağlandığını söyleyen Akyol, "5 yıl 8 ay önce ihraç edildim. Şu an Zonguldak'ta ihraç edilen Eğitim-Sen ve KESK üyelerinden sadece benim başvurum sonuçlanmadı" ifadelerini kullandı.

İNSANLAR SORUYOR: NEDEN BEKLETİLİYOR?

Çevresindeki çok sayıda insanın kendisine, "Başvurun neden hala sonuçlanmadı?" gibi sorular sorduğunu belirten Akyol şunları söyledi: "Ben de soru soranlara şunu soruyorum: Sizce neden bekletiliyor olabilir benim dosyam? Meğer dosyam hakkında karar verilmemiş olmasına tepki gösteriyorlarmış. Beni yıllardır tanıdıklarını, iyi bir öğretmen olduğumu öğrencilerimden ve velilerimden duyduklarını, Çaycuma’nın kültürel ve sosyal yaşamına önemli katkılar sunduğumu, sınıfımda olmam gerektiğini belirtiyorlar. Bir meslektaşımla ilçe milli eğitim müdürlüğünde yönetici olduğu dönemde bir öğretmenimizle ilgili sorun yaşamıştık. Şu an emekli olan bu öğretmenimiz, 'Öğretmenlerin haklarını savunduğun için seni ihraç ettiler' diyor."

İsmet Akyol

'RET' KARARI ELEŞTİRİSİ...

Komisyonun verdiği 'ret' kararlarını eleştiren Akyol, "Komisyonca son dönemlerde verilen ret kararlarının çoğunda, 'Kurumunca Komisyona intikal ettirilen kurum personel bilgi dosyasında … örgütü ile iltisaklı, irtibatlı olduğuna dair valilik/kurum kanaati bulunmaktadır' şeklinde bir ifade var. Komisyon ret kararını başvurucuyu ihraç eden kurumdan aldığı kanaate dayanarak veriyor. Bu kanaatin kimler tarafından, ne tür fiil, davranış, belge ve bilgilere dayalı olarak oluşturulduğu bilinmemekte. Ayrıca bugüne kadar haklarında hiçbir soruşturma yürütülmeyen, soruşturma yürütülüp savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen aralarında Eğitim Sen ve KESK’e bağlı sendikalara üye olanların da bulunduğu kamu emekçilerinin görevlerine geri dönmeleri önünde herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen dosyaları bekletilmekte" diye konuştu.

Akyol son olarak şunları söyledi: "Yaptığı tüm açıklamalarda, 'etkili iç hukuk yolu olarak hızlı ve aynı zamanda kapsamlı inceleme neticesinde başvurular hakkında bireyselleştirilmiş ve gerekçeli karar verilmektedir' diyen OHAL Komisyonu'nun haklarında kabul ya da ret yönünde net bir kanaat oluşmayanların dosyalarını beklemeye almasının hiçbir yasal dayanağı olmadığı gibi evrensel hukukta da yeri yoktur. Yapılması gereken ‘kanaat oluşmayan dosyaların bekletilmesi’ değil herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilmiş kamu emekçileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmesidir."

Etiketler khk ismet akyol ohal