Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı sendikalar neden birleşemedi?

Eğitim-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı 6 sendikayla yaptıkları görüşmelerde ortak mücadelenin sağlanamadığını açıkladı. Söz konusu sendikalara neden ortak mücadele kuramadıklarını sorduk.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Öğretmenleri ‘uzman öğretmen’, ‘başöğretmen’ şeklinde kademelendiren ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yasalaşmasının üzerinden yedi ay geçti. Birçok eğitim sendikası, kanun hazırlanırken eğitimin asli bileşenlerinin görüşlerinin alınmadığını, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının tek taraflı olarak düzenlendiğini belirterek kanuna tepki gösteriyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı pek çok eğitim sendikasıyla temas kurduklarını, fakat bu görüşmelerin sendika yönetimleri ve rekabet gibi çeşitli sebeplerle olumsuz sonuçlandığını açıkladı.

Eğitim-Sen’in girişimlerinin sonuçsuz kaldığını duyurduğu, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim Gücü Sen, Anadolu Eğitim Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası genel başkanları ile konuştuk. Söz konusu görüşmelerde adı geçen Türk Eğitim Sen ise konuşma talebimize yanıt vermedi.

‘BİZ BÜTÜN SENDİKALARIN BİR ARADA OLDUĞU BİR EYLEME VARIZ’

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Kadem Özbay, sendikalarının 15 Aralık’ta ÖMK’ya karşı tüm eğitim sendikalarına ‘iadeli taahhütlü’ çağrıda bulunduklarını, Eğitim-Sen’de dâhil olmak üzere diğer sendikalardan yanıt alamadıklarını söyledi. Yaşanan süreçte Türk Eğitim-Sen’in katılım göstermemesi üzerine Eğitim-Sen ve Eğitim-İş ortaklığının yetersiz kalacağını ifade eden Özbay, şunları kaydetti:

“Biz de o zaman şunu söyledik; bütün sendikaların bir arada olduğu bir eyleme varız. Bütün sendikalar bir arada olamıyorsa yalnızca Eğitim-İş ve Eğitim-Sen’den oluşan bir masa, masa değildir, bu ikili bir görüşme olur. İkimizin olduğu bir tabloda istediğimiz hayali gerçekleştirmemiz yeterli değil. Mücadele alanının birleştirdiğini, biz de mücadelemizi arttırarak yola devam edeceğimizi, kendilerine başarılar dilediğimizi söyledik. Biz Eğitim-Sen’in çağrısını değerli buluyoruz. Daha önce yaptığımız çağrıyı da keşke aynı şekilde değerli bulup karşılık verselerdi. Ama keşkelerin bir anlamı yok.”

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay

‘NİCELİKSEL BÜYÜKLÜĞE SAHİP SENDİKALAR KAFASINI KUMA GÖMÜYOR’

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı eğitim sendikalarının birleşememe nedeninin Eğitim-İş ya da Eğitim-Sen olmadığını belirten Özbay, Türk Eğitim-Sen’i işaret etti. Niceliksel büyüklüğe sahip sendikaların kanuna ilişkin “kafasını kuma gömdüğünü” söyleyen Özbay, bu süreçte Eğitim-İş ve Eğitim-Sen’in Türk Eğitim-Sen’i aradığını, fakat olumlu geri dönüş alamadıklarını aktardı.

Özbay sözlerini, “250 bin üyeye sahip bir sendikanın bu sürece katılması ve çağrı yapması çok büyük bir oran. Oyunu bozanın, bugün iktidar yandaşlığı yapan, bütün görüşmeleri kendi çıkarları doğrultusunda gerçekleştiren, eğitim emekçilerini niceliksel anlamda unutan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim Bir-Sen olduğunu görmek lazım” ifadeleriyle sürdürdü.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı kararlı duruş sergilemeye devam edeceklerini, kanun geri çekilmedikçe eylem yoğunluklarını arttıracaklarını söyleyen Özbay, “Sendikamızın yönetim kadrosunun ÖMK’yı boykot etmesi, büyük bir Ankara buluşması niteliğinde bir mitingin organize edilmesi gibi seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Meclis’in açılışıyla beraber biz de yine alanlarda olacağız” diye konuştu.

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu

‘ÖĞRETMEN ÖZNESİNİN BİRLEŞTİĞİ BİR MASA VARSA BİZ ORADA VARIZ’

Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu da, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı Türkiye’de faaliyet gösteren bütün eğitim sendikalarının bir arada olduğu bir masanın kurulması gerektiği görüşünde. Bütün sendikaların oluşturduğu masanın her türlü eylem kararına destek vereceğini söyleyen Kuruoğlu şöyle devam etti:

“İki, üç sendikanın başlattığı bir sürece diğer sendikaları eklemlemek zor olabilir. Sendikalar başlamış bir yapının içerisine sonradan dâhil olmazlar. Başlangıç itibariyle birlikte hareket etmek lazımdı. Bunu görüşmelerimizde de söyledim. Üye sayısı çok yüksek sendikalar var. Onların da masada olduğu bir yapıyı kurmak lazım. Yoksa bu kadük doğar. Hepimizin bir araya geldiği, öğretmen öznesinin birleştiği bir masa varsa biz orada varız.”

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Oğuz Özat

‘PLATFORM ÇALIŞMALARININ BAŞARILI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ’

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) Genel Başkanı Oğuz Özat ise kanuna ilişkin boykot kararı alan tek sendika olduklarını, Ankara Ulus’ta iki kez basın açıklaması yaptıklarını, sınavın iptalini talep ederek diğer sendikalarla aynı tarafta durduklarını söyledi. Eğitim-Sen’in ortak mücadele talebini reddetmediklerini fakat “aşırı siyasi” sendikalarla hareket etmeyi uygun görmediklerini ifade eden Özat, şunları kaydetti:

“Biz iş birliğini asla reddetmedik, o açıklamayı neden yaptılar bilmiyorum. ‘Bir platform kuralım’ dediler, ‘platform kurmaya gerek yok’ dedik. Bu tür platformların başarılı olduğunu düşünmüyoruz. Her zaman iş birliğine hazırız. Sendikalar etkinliklere birbirlerini davet edebilir. Biz de daha önce öğretmen atamalarıyla ilgili yaptığımız açıklama için onları davet etmiştik, ‘yönetim kuruluna soralım’ dediler sonra kabul etmediler. Biz o zaman böyle bir açıklama yapmadık, gerek duymadık.”

Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici

‘ÖMK’YA KARŞI ORTAK HAREKET EDİLMELİ’

Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, Eğitim-Sen’in davetine olumlu cevap verdiklerini, kimi sendikaların olumsuz cevap vermeleri dolayısıyla sürecin askıya alındığını söyledi. Öğretici, “Eğitim-Sen ile yakın bir zemindeyiz. Tabii ki farklı düşüncelerimiz olabilir. ÖMK’ya ‘hayır’ diyen bütün sendikaların ortak hareket etmesi gerektiğini biz de söylüyoruz. Siyasetten bağımsız ortak noktada buluşmamız gerekir. Biz öncülük yapanın önemli olmadığını, aslolan bu sakıncalı sürece ortak itiraz edebilmek olduğunu ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali

‘BİRLEŞİK EMEK HAREKETİNE OLUMLU YANIT VERDİK’

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali de, Eğitim-Sen’in çağrısına olumlu yanıt verdiklerini söyleyerek, “Eğitim-Sen davetinde birleşik emek hareketinin oluşması gerektiğinden bahsetti. Biz de buna olumlu yanıt verdik. Biz diğer sendikaların yaşadıklarını sorunlara bir şey diyemiyoruz, hâkim değiliz. Bahsedilen rekabet ve ayrımlar bizim gündemimiz değil, öyle bir muhataplığımız yok. Zaten diğer sendikalarla koşullarımız ve örgütlenme şeklimiz ayrı. Dostluk ilişkimiz sürüyor” dedi.