Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 20'ye yükseltti

Ruble offshore piyasadaki işlemlerde yüzde 29 değer kaybetti. 1 dolar haftaya 107 rubleden başladı. Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, yaptırımların ekonomisi üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla bir dizi kararlar aldı. Rusya Merkez Bankası faizi 1050 baz puanlık (10,5 puan) artışla yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti. Rusya'da salgının ilk dönemlerinde yüzde 4,25'e kadar indirilen faiz, 2021 Mart ayından itibaren kademeli olarak artırılarak yüzde 9,50'ye kadar çıkartılmıştı.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası para ve döviz piyasası açılışının saat 10'a ertelendiğini duyururken, geçen hafta yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden Moskova Borsası yabancı para cinsi repo piyasasının askıya alınacağını açıkladı.

Ayrıca Rusya Merkez Bankası, aracı kurumlara yabancı tüzel kişilerin ve bireylerin Rus menkul kıymetlerini satmasına engel getirmeleri talimatı verdiğini de ilan etti.

RUBLENİN KAYBI YÜZDE 43'Ü BULDU

Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD'nin hafta sonu açıkladığı yeni yaptırım kararlarının Rus ekonomisi üzerindeki ilk etkisini görmek için piyasaların dikkati Rus Rublesi'ne çevrildi. Offshore piyasadaki işlemlerde rublenin kaybı büyük oldu. Yurtdışı merkezli işlemlerde dolar/ruble yüzde 29 yükselerek 117'yi gördü. Bu sabah ise dolar/ruble 107'den açılış yaptıktan sonra Rusya Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla 95 seviyesine çekildi. Ancak kısa sürede dolar yeniden 112 ruble seviyesine yükseldi

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başlamasından bu yana dolar ruble karşısında toplamda yaklaşık yüzde 45 değer kazandı.
Rusya'da piyasalar olağan saatinden 3 saat geç (saat 10.00) açılacağı için öğleye doğru durum daha da netleşecek.

BRENT PETROL 99 DOLAR

Öte yanan küresel piyasalarda emtia fiyatları da hareketli. Altının ons fiyatı haftaya önceki kapanışın yüzde 1,2 üzerinde 1910 dolardan, Brent petrolün varili yüzde 5,2 artışla 99 dolardan başladı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise 7 baz puan azalarak yüzde 1,9'a geriledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Etiketler ruble moskova borsa