Odyometri teknikerleri: İşimizi başkalarına vermeyin

Yüksek puanlar almalarına rağmen atamalarının gerçekleştirilmediğini ve yerlerine birkaç haftalık eğitimle sertifika alanların çalıştırıldığını belirten Odyometri teknikerleri Sağlık Bakanlığı'na seslendi: "İşimizi başkalarına vermeyin..."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı son iki yıl içerisinde sadece 220 odyometri teknikeri atandı. İşitme bozukluğunun derecesini testlerle belirleyerek ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını tespit eden, gerekli hallerde konuşma tedavisi de veren odyometri teknikerleri KPSS'de yüksek puanlar almalarına rağmen atamalarının gerçekleştirilmemesinden şikayetçi.

Atanma talebiyle bir kampanya başlatan odyometri teknikerleri Sağlık Bakanlığı'na da “Bizim işimizi sertifika alanlara yaptırmayın” diye sesleniyor.

'HAKSIZLIĞIN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Odyometri teknikerleri, sosyal medyada başlattıkları yaptıkları paylaşımlarda, kadro yetersizliğinin temelinde kamu hastaneleri, halk sağlığı merkezleri ve kadın doğum hastanelerinde kendi işlerinin, alanla ilgili sertifika alan hemşire ve ebelere yaptırılmasının yattığını vurguladı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir odyometri teknikeri, sınavdan yüksek puan almasına rağmen atamasının gerçekleştirilmediğini söyleyerek, “Puanların düşmesini ve bir an önce atamalarımızın yapılmasını istiyoruz. Bizim işimizi sertifikayla ebelere ve hemşirelere yapılıyor, biz atanamıyoruz. Bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz" dedi.

NE İSTİYORLAR?

Odyometri teknikerleri yaşadıkları istihdam sorunun giderilmesi için taleplerini şöyle sıraladı:

- Diğer sağlık mensuplarının aldıkları sertifikalar ile mesleğimize müdahalenin engellenmesi

- SGK'de odyometri teknikeri istihdamı

- Halk sağlığı ulusal işitme tarama programı

- Aile hekimlerinin işitme tarama takibi

- Odyometri teknikerleri atamalarının artırılması.

NE İŞ YAPIYORLAR?

Odyometri teknikerleri ya da odyometristler işitme testlerinin uygulanmasında ve yaygın işitme taramalarında görev alıyor, işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testlerin yapılmasında kilit noktada yer alıyor. Testlerin oluşturulmasına ve ölçümüne yardımcı oluyor, uzman hekimin gözetiminde test süreçlerine katılıyor, gerekli yazılı ve dijital evrakın oluşturulmasını sağlıyor. Kulak, burun ve boğaz ihtisasına sahip doktorlara teknik destek veren odyometri teknikeri, üniversitelerin odyometri önlisans programında eğitim görüyor.