ODTÜ’lü öğrencilerden yurt yönetmeliğine tepki: Susturma çabası

ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği değiştirildi. Yönetmeliğe eklenen yeni maddeler öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açıyor. ODTÜ’lüler, “Sistematik susturma çabası. Sinmeyeceğiz” diyor.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Senatosu, 32 yıldır süren ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği’ni değiştirerek yeni maddeler ekledi. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, ODTÜ yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin, sosyal medyada üniversite yöneticileri hakkında ‘hakaret’ içeren paylaşımlarda bulunması yurttan atılma gerekçesi olarak gösterilecek.

VERŞAN KÖK’Ü ELEŞTİRMEK, İMZA TOPLAMAK YURTTAN ATILMA NEDENİ

ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ü eleştiren üniversite öğrencilerinin yurttan atılmasının önünü açan yeni yönetmelikle, ‘devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelmek, hakaret etmek, saldırıda bulunmak veya silah kullanmak’ yurttan kesin çıkarma nedeni olacak.

Yönetmelikte yer alan "Yurt içinde yurt yöneticisince saptanmış yerlerden başka yerlere yazı asmak" maddesi genişletilerek “Yasalara ve ilgili düzenlemelere aykırı biçimde yurtlarda bayrak asmak, sembol kullanmak, marşlar söylemek, ideolojik resim taşımak veya benzer uğraşlarda bulunmak" ifadeleri eklendi.

Yurt içerisinde "genel ahlaka aykırı" davranışta bulunmak yurttan atma gerekçesi olarak gösterilirken, diğer bir yurttan atma gerekçesi toplu olarak imza veya dilekçe vermek oldu.

‘VERŞAN KÖK ODTÜ’YE REKTÖR OLAMAZ’

ODTÜ öğrencisi Barış Aslan, yeni yönetmeliğin çok daha sert bir hal aldığını, üniversite rektörü Verşan Kök’e hakaret ettiği iddiasıyla karşı karşıya kalan pek çok öğrencinin olduğunu ifade ederek, "Verşan Kök’e yönelik yazılıp çizilen şeyleri sindirmeye çalışıyorlar. ODTÜ öğrencilerinin en genel sloganı ‘Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz’dı. Yeni bir nesil geliyor, o neslin Kök’e karşı eylem yapmasını istemiyorlar. Verşan Kök sadece soruşturma açmıyor, davaya da çevirebiliyor. Son birkaç yıldır soruşturmalar arttı. Daha geçen gün bir arkadaşımız Kök’e yönelik hakaret içermeyen bir not olmasına rağmen 8 ay hapis cezası aldı" dedi.

‘ODTÜ’LÜLERİN OKUL HAYATINDAN KOPARILMASI AMAÇLANIYOR’

Önceden yurt yönetiminin 'hizaya çekme’ uygulamalarını yaptığını fakat yurtlardan atamadığını söyleyen Aslan, yeni yönetmelik ile yurttan atılmanın önünün açıldığını ifade etti. Verşan Kök’e hakaret ettiği için soruşturma açılan ya da ceza alan çok fazla öğrenci olduğunu söyleyen Aslan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz nisan ayında senatodan birinin açıklamasını duyduk; Verşan Kök’ün elinde eylemlerde en önde olan 24 kişilik bir liste olduğunu ve onları cezalandırmak istediği belirtiliyordu. Bu öğrenciler bir şekilde soruşturma cezası almış, hakkında dava açılmış öğrenciler oluyor. Onların da okul hayatından koparılması amaçlanıyor."

‘BİR ARAYA GELMEMİZ ENGELLENMEK İSTENİYOR’

ODTÜ’de yurtta kalan Sualp Özel ise yönetmelik değişikliğini geçen seneden bu yana beklediklerini, üniversite yönetiminin yaptığı toplantılarda, ‘göz önünde’ bulunan öğrencilerin yurttan atılması için çeşitli sinyaller verdiğini ifade etti. Yurtta, danışmanın bulunduğu kısma çitler çekildiğini ve öğrencilerin geliş gidişlerinin kayıt altına alındığını, buna benzer birçok değişiklik yapıldığını söyleyen Özel, şunları dile getirdi:

"Eskiden kapı sistemi vardı. Turnikeler değiştirildi. Geçen sene yurda giriş saati gece 12’ydi ve yazı yazardık, şimdi ise zil sistemi kurdular, sorguya çekiliyoruz. Kayıt altına almak, gözlem altında tutmak istiyorlar. ‘Biz bir şeyleri katılaştıracağız’ diyorlardı zaten. Yönetmelik değişikliği oldukça manidar. Sansür yasasını konuştuğumuz günlerdeyiz. Seçime gidiyoruz. Kimilerine göre rüzgâr farklı yönden esecek. İktidar kendi kanallarını baskı üzerinden ilerletiyor. Bir araya geldiğimiz ortamları engellemek istiyor. Hiçbiri tesadüf değil, sistematik olarak susturma, sindirme çabası."

‘SİNMEYECEĞİZ’

ODTÜ Yurt Yönetmeliği değişikliğini üniversitelilerin “öğrenci hareketi” içerisine katılmasının engellenmeye çalışılması olarak değerlendiren Özel, yurttan atılma durumuyla karşı karşıya kaldığında ne yapacağı konusunda endişeli olduğunu söyledi. Özel, “Yurttan atılırsam kalabileceğim bir yer yok. KYK yurt koşulları belli. Özel yurtlar aylık 4 bin 800 liraya çıkmış durumda. ODTÜ öğrencilerinin kaldığı mahallelerde kiralar 5 bin liraya ulaştı. Yurttan atılma durumumda nasıl barınacağımı bilmiyorum. Yönetmelik değişikliği gündemimizde. Toplantılar, forumlar düzenleyeceğiz, bu mücadelenin elzem olduğunu düşünüyoruz. Sindirilebilmiş değiliz, sinmeyeceğiz" diye konuştu.

Etiketler ODTÜ yurt Verşan Kök